Аргументът, според който връщането на хартиената бюлетина ще върне избирателите пред урните, очевидно беше грешен, а изборната активност е в рамките на антирекордите. Това коментира пред журналисти в Сливен министърът на правосъдието в служебното правителство Крум Зарков, който инспектира Женския затвор в града. 

Според него са сгрешили и партиите, които са смятали, че това ще повиши резултата им. "Не начинът на гласуване е това, което кара хората да подкрепят една партия, а нейната политика. За съжаление, БСП продължава с тъжните резултати, но аз съм сигурен, че моята партия ще намери начин да излезе от тази ситуация и ще тръгне отново напред", коментира служеният министър, цитиран от БТА. 

Според Крум Зарков изборите са преминали спокойно, добре организирано, без големи инциденти, като за това благодарност заслужават институциите и членовете на секционните избирателни комисии, които са се справили с много големи предизвикателства. "Пред тези предизвикателства ги беше изправил българският законодател с последните промени на изборното законодателство", допълни той.

Избирателната активност в Сливенския затвор е била повече от 98 процента, както и в повечето места за лишаване от свобода. "Всички, които желаеха и имаха правото на глас, са го упражнили при много добра организация", коментира министърът. 

Снимка: БТА

В затвора в Сливен излежават наказанията си 210 лишени от свобода. По думите му условията на място отговарят на всички стандарти, а ръководството се справя много добре. Той подчерта и основната функция и цел на местата за лишаване от свобода - превъзпитаването на затворниците. "Нивата на рецидив в страната остават твърде високи", коментира министър Зарков. 

Вижте още снимки от затвора >>>

Той бе в Сливен заедно с ресорния заместник-министър Мария Павлова и главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов. 

По думите на Зарков статистическите данни за настанените осъдени и задържани жени показват липса на пренаселеност. След основния ремонт на отделенията в централната част на корпуса преди 7 години, условията са в съответствие с нормативните изисквания и препоръки на национални и международни институции и организации. Всяко жилищно помещение разполага със самостоятелен санитарен възел, на всеки коридор са обособени общи помещения за лична хигиена. В затвора функционират зали за групова работа, библиотека, киносалон, параклис, зали за свиждане. 

Снимка: БТА

Лишените от свобода, които полагат труд на територията на затвора - домакински щат, шивашки цех и други две производствени звена, са 70. В Средно училище "Аргира Жечкова" тази учебна година се обучават 42 жени. В училището, освен знания, те имат възможност да получат и професионална квалификация за шивач. 

В детската ясла към затвора е настанена една майка със своето бебе.