На днешното заседание бяха решени три от 18-те дисциплинарни дела, образувани заради разговорите, които са водили съдии и прокурори със скандалния бизнесмен, съобщи "Всеки ден".

Трите дисциплинарни дела, които завършиха днес, “пожалиха” прокурор и двама съдии, които имат познанство с Красьо.
ВСС реши да наложи дисциплинарно наказание “понижение в ранг за срок от две години” на прокурора от Стара Загора Петър Василев. Според кадровиците това е най-тежкото наказание преди уволнението. Василев е провел две срещи и е имал 11 разговора с Красимир Георгиев в периода 27 май – 16 юни, когато е бил и конкурсът за Окръжен прокурор на Стара Загора. Обяснил, че се запознал с Красьо, който бил в компанията на няколко магистрати, и затова го помислил за колега.

Бившият шеф на Районния съд в Несебър – Пламен Найденов, пък бе понижен в ранг за три години. Двамата с Красьо са си разменили 9 SMS-а и 21 телефонни разговора само за 9 дни през юни, когато Найденов е кандидатствал за шефското място. Мекото наказание, кадровиците мотивират с факта, че магистратът е подал оставка след лобисткия скандал. Той обяснил, че с Георгиев го запознал общ познат и дори го довел, за да “свидетелства” пред дисциплинарния състав.

Третият наказан е съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова, която ще бъде понижена в ранг за две години. От 18 май до 17 юни тя е провела 30 разговора с Красьо, а през юли е кандидатствала за председател на Окръжния съд в Стара Загора, но не е избрана. Тя е обяснила, че търсила плевенския лобист с молба да намери работа на сина й, въпреки че тя е била дългогодишен адвокат в Стара Загора.
Ченалова гледа делото за пране на пари, източени от програма САПАРД срещу бизнесмените Людмил Стойков и Марио Николов.