Това, което чухме вчера, е, че НИМХ категорично иска развод, но БАН не дава. Това обяви просветният министър Красимир Вълчев пред bTV. Той разкри, че от отпуснатите от държавата преди два месеца допълнително 15 млн. лв., Общото събрание на БАН е дало на синоптиците само 6-7%.

Причината била, че те не са типичният научен институт, а средствата се разпределят по научни достижения. Средствата бяха отпуснати именно по повод протестите на метеоролозите през юни.

"Критериите на Общото събрание на БАН са справедливи дотолкова, доколкото отчитат научната дейност, но не отчитат останалата значимост. Прекият проблем е това разпределение и отношението на ръководството към дългосрочния проблем - отношението към НИМХ. Проблемите са отдавна. НИМХ половината време е бил извън БАН от тези 130 г. Той не е типичният институт, по-различна е дейността му. Ние не можем без него и трябва да го запазим", коментира министърът.

Вълчев припомни, че на срещата в МС е имало категоричната молба от страна на премиера Бойко Борисов двете страни да се разберат помежду си до 22 август. "Не искаме ние да вземем решението за изваждането от БАН", каза Вълчев. Иначе подчерта, че правителството е в готовност с нормативно решение, ако НИМХ и БАН не се разберат, ще извадят метеоролозите от академията като самостоятелна организация.

"И тази година очакваме около 60 хил. първокласници. При задействането на държавния механизъм за връщането на децата в училище, са успели да върнат 24 хил. ученици, но вторично от тях отпаднали от клас 4000. Установено е още, че 8 хил. българчета са заминали да живеят в чужбина със семействата си. 12-13 хил. деца от гетата пък въобще не са тръгнали на училище", каза още Вълчев.

"В момента текат 850 ремонта на училища, повечето ще са приключили до първия учебен ден. Над 500 училища и детски градини ще бъдат обновени през новата учебна година, финансирани от 700 млн. лв. по оперативни програми на ЕС. Шкафчета ще има за около 40 на сто от децата в училище", каза министърът, като уточни, че на много места и сега учениците имат такива.