Той припомни, че няма нито решение на НАТО, нито на Съвета за сигурност.

"Има изявления на един държавен глава, нито Съветът за сигурност, нито НАТО са взели подобна инициатива. Явно ще е като в Ирак - коалиция на желаещите”, каза министърът на отбраната.

Той смята, че България трябва да предлага инициатива да диалог, защото войната не е решение.

"Дори да се докаже, че Башар Асад е използвал химическо оръжие, това означава, че едни невинни хора са пострадали, а какво ще стане, ако едни ракети се изстрелят, да не би пак да не пострадат невинни хора”, коментира Каракачанов.

Междувременно стана ясно, че Италия няма да взема пряко участие в евентуална военна атака на Запада срещу сирийското правителство, но ще оказва логистична подкрепа на съюзниците си. Това съобщи днес канцеларията на италианското правителство, предаде Ройтерс. Премиерът Паоло Джентилони е имал днес голям брой "международни" контакти, включително с германския канцлер Ангела Меркел, се казва в съобщението. Той е уведомил партньорите си за решението на Рим да не се намесва директно във военни действия в Сирия.

"Въз основа на настоящите международни и двустранни договори Италия ще продължи да оказва логистична помощ на съюзническите сили", обяви италианското правителство.

По-рано и Германия заяви, че няма да се присъедини към евентуалните въздушни удари срещу режима в Дамаск в отговор на предполагаемата газова атака срещу сирийския град Дума.

Независимо от войнствената реторика на Тръмп, САЩ понастоящем не разполагат с ударна бойна сила, предвождана от самолетоносач в Близкия изток. Самолетоносачът "Теодор Рузвелт", който е водещият кораб в девета ударна група, беше в региона, извършвайки удари както срещу ДАЕШ ("Ислямска държава"), така и срещу талибаните, но неотдавна напусна района след 4-месечната си мисия, пристигайки във Филипините в сряда.

Неговият заместник в региона, самолетоносачът "Хари Труман" и бойната му група, напусна Норфолк в щата Вирджиния в сряда и няма да успее да стигне до източната част на Средиземно море до началото на май, като движенията му вече са проследявани от руските военни, според изявление пред журналисти на ген.-лейтенант Виктор Пожнихир, който е първи заместник-началник на главната оперативна дирекция на руския генерален щаб.

Това означава, че в близките дни САЩ разполагат само с американския разрушител "Доналд Кук", който е в Средиземно море, за извършването на ракетни нападения срещу Сирия. "Доналд Кук" е същият клас кораб, използван от американските военноморски сили, когато Тръмп разпореди последните си - и ограничени - удари срещу режима на Башар Асад през април 2017 г. след атака с химическо оръжие в Идлиб.
Друга възможност е ракети да бъдат изстреляни от американските подводници, местоположението на които е строго пазена тайна.

По-рано днес президентът Румен Радев свика на 19 април заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Темата на заседанието е „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“.