Време с много конфликти около нас, конфликти в точки, от които могат да произведат напрежение, не само в България, и в целия регион, коментира новият министър на отбраната Красимир Каракачанов, който прие поста на церемония във военното ведомство от своя предшественик Стефан Янев.

Каракачанов отбеляза кризата в Украйна, продължаващата война в Сирия, ситуацията в Близкия изток, ситуацията на Балканите.

Новият министър заяви, че не е привърженик на голите обещания и не обещава неща, които няма да може да направи. Но обеща, че ще се опита с всички сили да направи така, че онези млади българи, които искат да служат в армията, да го правят с гордост и чест.

Онези млади българи, които вече са постъпили в Българската армия, да имат нормален стандарт на живот и да са горди, че са военнослужещи. Българският офицер да има и в бъдеще уважението, което винаги е имал пред обществото. Надявам се, че с общи усилия, най-вече с вашето компетентно мнение, заедно ще успеем да го направим. Ще го направим не заради Министерството на отбраната, ще го направим заради България, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Новоизбраният министър на отбраната каза, че ще настоява в програмата да се запише и проучването на възможността за връщане на наборната военна служба. Казвам ясно, че съм привърженик на това и ще работя за това, обяви той пред журналисти.

Абсолютно наясно съм, че в това време Българската армия трябва да е в състояние да изпълни своя конституционен дълг - защитата на Отечеството, териториалната цялост и суверенитета на България, каза министър Каракачанов.

Сред задачите на Каракачанов ще е и модернизацията на армията, включително закупуване на нови бойни самолети.

Не съм революционер, а напротив - занимавам се с еволюции и се надявам на приемственост. С тези думи Валентин Радев прие поста на министър на вътрешните работи от досегашния си колега - Пламен Узунов.

Радев поздрави ръководството на МВР за работата му около провеждането на изборите и заяви, че ще опита да продължи ,,много добрите неща'', започнати от министерството. От своя страна Пламен Узунов добави, че предава тежко министерство, натоварено с големи обществени очаквания и пожела разум и мъдрост на приемника си.

АНКЕТА: Да се върне ли задължителната военна служба?