Снимки с премиера Кирил Петков от конференцията по сигурността в Мюнхен вчера предизвикаха коментари в медиите и до остра реакция на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ. 

Дотук се стигна след като македонският премиер Димитър Ковачевски публикувана в Facebook профила си снимка "от среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и българския премиер Кирил Петков".  Няколко часа след това премиерът Кирил Петков публикува във Facebook профила си същата снимка с Блинкен, но Ковачевски не е на нея.

"Борбата срещу корумпираните зависи и ще се случи главно с наши собствени сили, но в тази битка участват и нашите партньори. Елиминирането на корупцията е основен приоритет за цялата демократична общност и службите за сигурност. Ще работим заедно, за да се справим с този проблем! Успеем ли да го направим, инвестициите и новите високоплатени работни места ще последват незабавно!", написа Петков като заглавие на публикацията си в социалната мрежа, към която освен отрязаната снимка с Блинкен виждаме и кадри с Борис Джонсън и Еманюел Макрон.

Македонският премиер Ковачевски от своя страна отбелязва, че по време на "сърдечната среща държавният секретар на САЩ е изразил пълната си подкрепа за диалога и приятелството между Северна Македония и България и споделил искреното си желание да види двете страни заедно в ЕС".

"Споделяме мнението, че заедно сме по-силни като съюзници в НАТО. Съединените щати остават наш ангажиран партньор в преодоляването на предизвикателствата", съобщи още Ковачевски.

До момента властите във Вашингтон не съобщават за тази среща. Не става ясно и дали става въпрос за случайна среща /pull-aside/, когато политици участват заедно в събитие и се срещат за кратко за да разменят няколко думи.

Разликата в публикуваните снимки от Петков и Ковачевски доведе до питане на депутата от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов в страницата си във Facebook.

"На първата снимка виждате "здравейте отново" Кирил Петков с Антъни Блинкен. Фотографията е от профила на министър-председателя ни във фейсбук. Втората снимка е оригиналът на изображението - без редакции. На нея ясно се вижда и премиерът на РСМ Ковачевски. В задачата се пита, защо Кирил Петков си е наложил автоцензура и е изрязал колегата си от снимката си? Срамува ли се? Тази среща и снимка по негово желание ли е правена? Искал ли е да скрие за тази среща? Има ли официална информация от МС за тази среща?", попита депутатът проф. Костадин Ангелов.

От правителствената информационна служба казаха за NOVA, че кадрите са правени от фотографи на самия форум, а ако фотосът е редактиран, то това може да е станало неволно в пресцентъра на кабинета.

Македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ обаче също излезе с остра декларация във връзка с изрязания македонски премиер Димитър Ковачевски от снимката:

"ВМРО-ДПМНЕ е изключително изненадана от мълчанието на правителството на Република Македония относно хода на министър-председателя на съседна България г-н Кирил Петков, който представи снимката от тристранната среща с държавния секретар на САЩ, в която участва и премиерът Димитър Ковачевски, като двустранна, като грубо премахна образа на македонския премиер от снимката. Предвид характера на тази важна среща и за двете страни, както и изявленията на СДСМ за нови ветрове в отношенията със съседна България, подобен ход на премиера Петков по отношение на македонския премиер, не е просто акт на унижение на Димитър Ковачевски, което не е наш проблем, а пряко понижаване на страната ни, за което сме принудени да реагираме. Развитието на двустранните отношения с всички съседи, както и развитието на стратегическото партньорство със САЩ, други съюзници и НАТО като цяло е основен приоритет за ВМРО-ДПМНЕ. Затова подобни ходове, както и мълчанието на Ковачевски в този смисъл, смятаме, че не допринасят по никакъв начин за равнопоставен и честен напредък в сътрудничеството между двете съседни държави. Новите ветрове на приятелството, които правителството анонсира, издухаха Ковачевски от снимката с Петков."

Засега македонското правителство, доминирано от Социалдемократическия съюз на Македония с лидер премиерът Димитър Ковачевски, не коментира. Северномакедонските медии отбелязват, че Кирил Петков е споделил снимки с повечето европейски лидери, с изключение на македонския си колега.