Северномакедонският премиер ще търси информация от българските власти защо у нас не се излъчва македонската телевизия.

Той заяви, че правителството на Северна Македония ще попита българското Министерство на външните работи защо програмата на държавната телевизия на Северна Македония (МРТВ) не се излъчва в България, информира БТА.

Споразумение за оказване на съдействие при разпространението на БНТ Свят и МРТВ на територията на двете държави беше сключено в Охрид през 2014 г. от генералните директори на двете телевизии, а през 2021 г. беше подписан и договор с Телекома в Северна Македония и БНТ 4 се разпространява в страната.

По-рано той коментира по повод визитата на германската външна министърка Аналена Бербок, че страната му е направила "историческа стъпка" по пътя към пълноправно еврочленство с помощта на Германия. В изявлението му не е спомената България, нито решението на българския парламент да отблокира ветото.

"Започнахме преговори за присъединяване към ЕС през юли 2022 г., с което поставихме началото на качествено нова фаза в отношенията с Европейския съюз, 17 години след като придобихме статут на кандидат-член и след множество предизвикателства по пътя към пълноправно членство в ЕС с активната подкрепа на Германия", е казал Ковачевски пред германския дипломат №1.

"Политиката на разширяване най-пряко допринася за поддържането на мира и стабилността в нашия регион, за подобряването на демокрацията, върховенството на закона и защитата на човешките права и свободи", е декларирал още македонският премиер пред Аналена Бербок.

А по време на германската визита от Скопие дойде новината, че Северна Македония е заличила Сдружение културен център "Иван Михайлов" от Централния регистър.