Откритите при спецакция през нощта бюлетини са извън поръчаните от държавата за изборите в неделя.
От прокуратурата съобщават, че след получен сигнал от партия и извършена спешна проверка от органите на ДАНС, Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство.

МВР също е участвало в акцията, става ясно от съобщение на ведомството.

Разследването продължава и заради изборите на 12 май прокуратурата ще предостави допълнителна информация през следващата седмица.
 
Бюлетините /общо 10 палета/ са поставени под засилена охрана.

По информация на TV7, която първа съобщи за случилото се, бюлетините са били с отбелязан кръст за ГЕРБ.

Според информация на "Хоризонт" обаче срещу името на никоя от партиите или коалициите, изписани на бюлетините, не е бил поставен знак. Откритите незаконни бюлетини са били без дефекти. 

Общинският съветник от ГЕРБ отрича

Собственикът на печатница „Мултипринт” в Костинброд Йордан Бончев по-рано отрече напълно информацията, че са иззети фалшиви бюлетини и обясни, че те са технологичен брак.
Това е несериозно, каза Бончев - общински съветник от ГЕРБ Костинброд, но по-късно думите му бяха опровергани от държавното обвинение.

"Ако не сте запознати с полиграфията като технология - при печатането, сгъването, шиенето, рязането и лепенето винаги има една част от продукцията, която се унищожава. Ние сме длъжни да съхраняваме технологичния брак, докато премине изборният ден. Така че ние сме си спазили договора и сме съхранили технологичния брак", обясни той пред БНТ.

По думите му е имало проверка в печатницата вчера, но не е констатирано нищо нередно. Проверявано било количеството отпечатани бюлетини, как са предадени, с какви протоколи.

"Нямаме никакви притеснения по тази тема. Ако е имало такива неща, аз ще съм първият, който би бил задържан, както казват по една телевизия, но това не е така", посочи още Бончев, цитиран от "Фокус".

Икономическият директор на фирмата Георги Иванов каза пред БНР, че става дума за бракувани книжа. При спецоперацията действително са били намерени и бюлетини брак, които са били разпилени по пода и са били в пъти по-малко от готовите за експедиране валидни бюлетини.

Още преди да излезе съобщението на прокуратурата от ГЕРБ призоваха "ДАНС, прокуратурата и ЦИК да реагират незабавно и да спрат всякакви спекулации и политически внушения за злоупотреби в деня за размисъл".
Няма задържани лица, представители на ГЕРБ, заявиха от партията.


ЦИК:

"Няма опасност от опорочаване на вота, тъй като намерените в печатницата бюлетини няма да се използват за гласуване", заяви пред „Фокус” говорителят на ЦИК Бисер Троянов.
„Не зная дали бюлетините са фалшиви, тъй като те са отпечатани от печатницата, която печата всички бюлетини, с които ще се гласува. Тези, с които ще се упражни вотът на 12 май, вече са разпределени от общините по секции”, добави той.


Какво каза служебният кабинет

До 8 май "Мултипринт" ООД е изпълнило задълженията си по договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетините за изборите и бюлетините са превозени до областните администрации в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Количеството от 8 млн. 343 хил. бюлетини беше заявено и получено от печатницата, избрана след провеждането на обществена поръчка в сроковете, заложени в договора за изпълнение. Всички заявени от МС и отпечатани бюлетини са получени от областните администрации на 8 май 2013-та година, уточниха още от ведомството.

Не отговарят на истината появилите с в публичното пространство твърдения, че има "арестуван" служител на администрацията на Министерски съвет, уточниха от пресцентъра.


Партиите

На пресконфренция лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че откритите 350 000 броя бюлетини, които са подготвени, съвпадат със социологически проучвания на няколко агенции.

"Може да се смята, че те трасират пътя за една подготвена схема", посочи той. Според него този брой съответства на 10 % от очаквания утре вот.

ДПС пък призова за извънредно заседание на ЦИК. От ДСБ призоваха изборите в неделя да бъдат отложени.