Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов видя намеса на американското посолство в късната, според него, реакция на външното ни министерство за думите на руската посланичка. 

В интервю за Мартин Карбоски, публикувано на 19 април 2023 г. в канала му в YouTube, Елеонора Митрофанова каза, че ако е български избирател, би гласувала за този, когото разбира - или с "не подкрепям никого", или за Костадинов. Изказването ѝ бе определено като неуместно в позиция на външно министерство от 24 април. 

"В казуса с Митрофанова, в който няма нищо необичайно, късната реакция на МВнР може да бъде обяснена само по един начин - с пряка намеса на американския посланик", коментира във Facebook лидерът на "Възраждане". 

"Тъй като реакцията на МВнР дойде четири дни след интервюто на Митрофанова, можем да бъдем сигурни, че това забавяне не е случайно. В МВнР работят изключителни професионалисти, които са наясно с унизителния колониален статут на България и това им връзва ръцете за реакции в случаите като гореописаните", смята Костадинов.

Той изброява няколко случая, по които ведомството е замълчало: 

  • "Когато САЩ наложиха незаконни според българското законодателство санкции на български граждани, включвайки ги в т.нар. "Списък Магнитски", МВнР на България замълча.
  • Когато САЩ го направиха отново, но този път в началото на предизборната кампания, с което на практика се намесиха в българските избори, МВнР на България замълча.
  • Когато по американските медии американски политици признаха, че САЩ се месят във вътрешните ни работи и манипулират изборите в България, МВнР на България замълча.
  • Когато американският посланик хазяйничи в България, обикаляйки български министерства и държавни институции, МВнР на България системно мълчи.
  • Когато немският и австрийският посланик отидоха при българския министър на икономиката, за да поискат от него да спре развитието на българската държавна фирма за производство на млечни продукти, МВнР на България замълча.
  • Когато френският президент Макрон упражни недопустим натиск над България, за да приеме т.нар. френско предложение за Македония, МВнР на България замълча". 

"Когато обаче в едно свое интервю руската посланичка каза, че ако е български избирател, би гласувала за "Възраждане", защото е пробългарска партия с балансирани позиции, МВнР изригна и нарече нейния коментар "недопустима намеса във вътрешните ни работи", пише още Костадинов.

Според него, колкото повече "американските посланици в България унижават своите марионетки тук, карайки ги да изпълняват унизителни заповеди, толкова повече засилват подкрепата за "Възраждане".