Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се снима на Червения площад и публикува снимката в профила си в социалната мрежа, като съобщи, че се намира в руската столица за голям международен форум на БРИКС. Заедно с него са още двама политици от "Възраждане" - варненският депутат Коста Стоянов и общинският съветник в Столичния общински съвет Деян Николов. 

"Преди месец Възраждане получи официална покана за участие в най-мащабния международен форум на БРИКС, включващ 6000 делегати от 126 държави, който ще се проведе на 27 и 28 август в Москва. Утре и вдругиден нашата делегация ще вземе участие в заседанията на парламентарните и общинските комисии в рамките на форума", съобщи в профила си във Фейсбук Костадинов.

"Там, където други рушат, ние градим. След два месеца друга наша делегация ще пътува до Китай по покана на ръководството на КНР. Възраждане показва на дело как можем да изграждаме нови взаимотношения и изгодни за националните ни интереси връзки", похвали се още той.

Снимка: Фейсбук, профил на Костадин Костадинов

Пръв реагира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, като заяви пред медиите в парламента, че посещението на лидера на "Възраждане" е отрязало всякакви пътеки за сътрудничество с първата по големина парламентарна група и всякакви разговори за коалиции. 

"След височайшото посещение вчера на колегата Костадинов в Москва, това изключва всякакъв вариант за бъдеща работа с колегите от "Възраждане", каза пред журналистите в парламента Борисов.

Попитан дали досега е имало такъв вариант, Борисов уточни, че не е имало. И даде да се разбере, че ГЕРБ ще разговаря с такива, които имат евроатлантическа насоченост.

"Не, не е имало, но можеше да споделяме отговорност в някои сфери. Когато говорим за коалиция или каквото и да било, просто те се изключиха от тази възможност. Заради нашата, на ГЕРБ, ориентация, нашите партньори са в другата посока. Затова все по-малък става, да го наречем "домовият списък" на възможностите след изборите", заяви Бойко Борисов.

Това не е първото посещение на депутати от "Възраждане" в Русия. При предишния случай от февруари 2024 г., заради посещение на политически форум в Москва, от ПП-ДБ искаха да бъдат наказани народните представители Ангел Георгиев и Ивелин Първанов. Предложението на групата беше двамата да бъдат освободени като членове на комисията по външна политика и на тази по отбрана.

Предложението беше внесено днес от ПП-ДБ, но бе спряно от партньорите им в управлението тогава от ГЕРБ и ДПС, с мотива, че противоречи на правилника на парламента и трябва да мине, след като първо бъдат приети промени в него. Така двамата си останаха членове на комисиите.

Със сегашното посещение на "Възраждане" депутатите от партията, които са посетили Русия по време на войната с Украйна, стават вече четирима.