Единствената политическа сила, която може да реши проблема с газовата криза, е "Възраждане". Това се посочва в позиция на политическата сила, изпратена от пресцентъра ѝ.

"Като единствената българска политическа организация, която поставя на първо място българския национален интерес, ние можем да преговаряме на изток и на запад и да установяваме партньорства без зависимости. В тази посока "Възраждане" е единствената независима българска политическа организация, която може да преговаря с Руската Федерация за разрешаване на кризата с газа и която да нормализира отношенията с традиционно близката до нас държава", се казва в позицията.

В текста се изтъква, че на фона одобрените цени от КЕВР от 297,89 лв. за МВтЧ от 1 август и увеличение от 60 на сто, преговорите с "Газпром" били на нивото, на което ги е завещало правителството на четворната коалиция на Кирил Петков.

За пореден месец потребителите на газ отново са в неведение и в невъзможност да планират разходите си, коментират от "Възраждане".

От партията питат защо други страни-членки на Европейския съюз като Унгария и Гърция получават цена 2-3 пъти по-ниска от тази, на която ние в България получаваме.

"Към днешна дата сме изправени пред огромния риск от 40 процента недостиг на газ от заявеното количество за потребление. Нямаме и уверения, че няма да плащаме санкции за газа, който в момента не получаваме по договора с "Газпром". Стои възможността, по клаузата "take or pay", да платим количествата, които не сме взели директно", се казва още в позицията.

От "Възраждане" обвиняват за това кабинета на Кирил Петков. "Ясно е кой ни изправи пред тези рискове и кой взе решението на 13 април 2022 г. на оперативното съвещание на Министерски съвет, което доведе до спирането на доставките от "Газпром" за България", се посочва в позицията на "Възраждане".