Резултатите на "Възраждане" не са тези, които искахме да бъдат, заяви лидерът на партията Костадин Костадинов на първа пресконференция след местния вот. 

Той отбеляза, че винаги целта им е била да бъдат първа политическа сила и резултатите не ги задоволяват. Костадинов посочи като причини ниската избирателна активност и купения и контролирания вот, които изкривили изборните резултати.

Костадинов посочи, че "Възраждане" участва на изборите в 247 от 265 общини, навсякъде самостоятелно с изключение на две коалиции. "Възраждане" вкарва 201 общински съветници и имаме един кмет на община, отчете Костадинов. Той посочи, че са имали три балотажа, които не са успели да спечелят. Тези 201 общински съветници са разделени в 86 общини, като в 23 от тях "Възраждане" е втора политическа сила, отбеляза Костадинов.

Резултатът може да не е този, който искахме, но е този, който ще ни позволи в следващите четири години да стоим стабилно в общинските съвети, заяви лидерът на "Възраждане".

Той отчете, че цялата кампания на партията за всички общини е около 880 хиляди лева, като сумата е на 90% от субсидия и 10% от дарения, основно от техни народни представители.

Костадин Костадинов и Деян Николов

Снимка: БТА

Костадинов коментира и резултатите на политическите сили в страната. Първа сила са ГЕРБ, при тях има спад с 30% в сравнение с предишните местни избори, каза той и отбеляза, че ДПС растат и са втора политическа сила. Ръстът на ДПС не компенсира срива на ГЕРБ, поради тази причина правителството очевидно губи поне на местна почва една част от своите устои, смята Костадинов.

Относно думи на лидера на ГЕРБ за нова коалиция между "Възраждане" и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), които на места са играли срещу ГЕРБ, Костадинов каза, че е разчел силна болка в думите на Борисов за Банкя и за Варна. Интересно обаче, че нямаше такава реакция след като загубиха София, коментира той.

"Няма коалиция, коалицията си стои - тя е ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ, но ако Борисов не е доволен от това правителство, ние ще му дадем възможност сега, внасяйки вота на недоверие, другата седмица да гласува срещу него, каза Костадинов. Нека покаже последователност в думите си и нека в този ред на мисли другата седмица да подкрепи вота, който внасяме заедно с БСП и с "Има такъв народ" за отбранителната политика, добави той.

Костадинов коментира, че оценява думите на Борисов за "Възраждане", за него лично и за политиката, която води партията. На свой ред, той посочи, че Борисов е един от най-добрите политици в България в момента.

В отговор на въпрос за изборите в София лидерът на "Възраждане" каза, че имат основания да мислят, че се замисля формация около Ваня Григорова. По думите му това ще е третата поредна формация за последните три години след "Продължаваме промяната" и "Български възход".

Деян Николов

Снимка: БТА

Кандидатът за кмет на София и народен представител Деян Николов обяви, че влиза в Столичния общински съвет (СОС), защото в Народното събрание "Възраждане" имат "изключително силна и монолитна група, която се справя много добре" и сега е време да създадат такава и в СОС.

Николов отбеляза, че в София "Възраждане" има близо 11 пъти ръст спрямо резултата им на предишния местен вот. По думите му в момента "Възраждане" е най-голямата политическа партия в София, защото всички останали са коалиции. Той посочи, че в сравнение с парламентарните избори има лек спад от 2,7%, при много по-ниска избирателна активност.

"Горд съм, че "Възраждане" е единствената голяма парламентарно представена партия, която запази принципите си и не влезе във всевъзможни коалиции с други партии, с феодали, с местни играчи, заяви Николов. Ако тази ни принципност означава по-ниски от очакваните от нас резултати, нека да бъде, добави Николов.

На снимката: кандидатът за кмет на Варна Коста Стоянов, зам.-председателят на НС Цончо Ганев, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, общинският съветник Деян Николов и депутатът Светослав Тодоров

Снимка: БТА