Референдум за българския лев ще има, заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов на брифинг пред Народното събрание.

Решението на правната комисия за отхвърлянето на предложението на Инициативния комитет за провеждане на референдум за запазване на българския лев беше отхвърлено вчера в Народното събрание, каза Костадинов.

Според него народните представители са "паднали жертва" на собствената си юридическа немощ, защото са нарушили закона и са създали юридически вакуум. 

"Единственото решение е президентът да насрочи референдум" каза Костадин Костадинов.

Според него депутатите нямат право да отхвърлят предложението за референдум, когато има повече от 400 хил. подписа.

"Единственото основание, което имат, е, ако нарушава закона за провеждане на референдумите, който казва, че по вече влезли в сила международни договори, референдуми не могат да се произвеждат", каза лидерът на "Възраждане".

Той попита какво се случва, когато едно решение за отхвърляне бъде отхвърлено, и си отговори, че това означава, че референдум ще има.

"Те се объркаха вчера, защото попаднаха в много непозната юридическа територия заради това, че всъщност нарушиха закона", коментира той, цитиран от БТА.

"Когато нарушаваш закона, създаваш юридически вакуум", заяви Костадинов. По думите му сега единственото решение е президентът да насрочи референдум.

Костадинов обясни, че "Възраждане" са попитали сто пъти ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС защо не сезират Конституционния съд, но те не искат, защото много добре знаят, че нашият въпрос не нарушава закона. Според Костадинов би било добре президентът да сезира Конституционния съд по отношение на въпроса за референдума и след като и той се произнесе, че законът не е нарушен, съответно такъв референдум да бъде произведен до края на годината.

Снимка: БТА

Лидерът на "Възраждане" каза в отговор на въпрос, че няма интерес да обжалва решението на парламента пред Конституционния съд.

"Защо да жаля, аз съм съгласен с решението, което беше взето вчера. То е за отхвърляне на предложението на правна комисия да се отхвърли референдума", каза Костадинов. Конституционният съд е длъжен да се произнесе преди провеждането на самия референдум. "Когато той се произнесе, над него е само Господ", каза депутатът.

Той е на мнение, че Конституционният съд няма да погази закона, защото там има професионалисти, които ще защитят правото на 604 хил. българи да бъдат питани.

Костадинов каза, че няма намерение да обжалва пред Конституционния съд и изрази убеденост, че държавният глава ще насрочи референдум за запазване на българския лев.

Според "Възраждане" и ИТН при вчерашното гласуване мнозинството от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са отхвърлили решението на правната комисия, което пък предлагаше на Народното събрание да отхвърли референдума.

Преди самото гласуване водещата на заседанието Росица Кирова се обърна към депутатите: "Да поясня за всички, гласуваме предложението на " Възраждане", на организаторите на референдума, което не е подкрепено от комисия. Който гласува "за", ще гласува за провеждане на референдума. Който гласува "против", ще бъде против провеждане на референдума".

Възникна обаче юридически казус какъв точно документ е гласуван и веднага след вота председателят на НС Росен Желязков свика спешен Председателски съвет именно заради липса на яснота какво точно са гласували депутатите. Преди гласуването решението не беше и изчетено. За да се проведе референдумът, трябва президентът да го насрочи в едномесечен срок от обнародването.