Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов получи наказание заради използвани изрази към депутатите по време на декларация от парламентарната трибуна във връзка с демонтажа на Паметника на Съветската армия.

"Цялата столица е потънала в мръсотия, в отчупени клони още от миналата или по-миналата седмица от бурята, заприличала е както през последните 34 години на едно дрипаво ориенталско гето, но днес управляващата престъпна коалиция на ПП-ДБ, патерицата на ДПС, самото ДПС и ГЕРБ се занимава с Паметника на Съветската армия", заяви Костадинов, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че дори не са се опитали да спазят някакъв законов ред. Костадинов коментира, че без заповед, без абсолютно никакво нареждане от когото и да било, от която и да е оторизирана институция, в момента водят поредната си битка срещу националната памет, срещу символите на победата над фашизма.

По думите  му това, което се опитват да направят управляващите, е престъпление, което в момента разделя българското общество и реставрира фашизма. Сред думите, които използва, бяха "престъпници", "управляваща евроатлантическа тълпа" и "управляващ башибозук".

Думите му предизвиката бурни възгласи от депутатите на ПП-ДБ, които призоваха председателстващата заседанието Росица Кирова да спре микрофона. Тя заяви, че това е декларация от името на група и няма такова право, като призова Костадинов да не обижда народни представители и да въздържа тона си.

По време на декларацията заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, ръководещ заседанието, на няколко пъти се опита да въдвори ред в залата, след като депутати я призоваха да прекъсне изказването. Тя направи и забележка на Костадинов да си подбира думите, които използва, когато говори за народни представители. След като той не се съобрази с това и се обърна към депутатите от ПП-ДБ с думите: "Една шайка престъпници, една шайка случайно попаднала тук в парламента", Кирова му наложи наказание.