Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" в момента не работи. Имало е сериозна повреда. Това обяви на брифинг в парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

По думите му управляващите го обвинявали, че разпространява фалшиви новини. 

Няколко дни по-рано на блиц контрол в НС "Възраждане" попитаха за авария в АЕЦ-а, за която от кабинета съобщиха, че нямат информация. Проверка на депутатите обаче показала, че в МВР има информация за пожар в централата.

На сайта на АЕЦ-а действително има съобщение за повредата.

"На 22.06.2022 г. в 06:05 часа пети блок на АЕЦ "Козлодуй" изключи от енергийната система на страната вследствие на неизправност в системата за възбуждане на генератора и задействане на електрическа защита в конвенционалната, неядрена част. Реакторът е спрян със сработване на аварийна защита. Всички системи на блока са сработили в съответствие с проектните алгоритми. За случая оперативно е уведомена Агенцията за ядрено регулиране. Няма промяна в радиационната обстановка на площадката на атомната централа", пишат оттам и добавят:

"След отстраняване на причините пети блок ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната. Шести енергиен блок на АЕЦ "Козлодуй" работи с пълно натоварване на мощността в съответствие с графика на Електроенергийния системен оператор".

Междувременно Костадинов коментира и политическото напрежение покрай дебатите и гласуването на вота на недоверие.

"Когато стигнем дъното, се оказва, че има двойно дъно. Не знам какво друго можем да видим след грубите, вулгарни и просташки изказвания на управляващите вчера", каза още Костадинов и допълни по отношение на вота на недоверие:

"Не е нормално да се слага точката за избор на председател преди вота на недоверие. Търсенето на напрежение и напрежение в обществото налага удължаването на срока на гласуването вота на недоверие. Тази политическа деградация, причинена от правителството, е крайно време да бъде преустановена".

"Най-грозното от всичко е, че управляващите не се свенят да внасят напрежение. Нямаме какво да разговаряме с хората в този парламент, за нас той приключи", категоричен беше лидерът на "Възраждане".