"Проблем е влошаването на медийната среда и увеличение на автоцензурата в медиите поради корпоративен и политически натиск. Корупцията продължава да бъде пречка пред възможностите на правителството и подкопава общественото доверие в съдебната система и другите държавни институции", алармират от Държавния департамент.

"Регистрирани са и големи забавяния в съдебната система; доклади за злоупотреби с подслушването; насилие и дискриминация срещу жени; насилие срещу деца; антисемитски вандализъм; дискриминация срещу членове на ромското- и турското етнически малцинства; трафик на хора; дискриминация срещу лица с увреждания, срещу лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални лица (ЛГБТ), както и тези с ХИВ/СПИН", се посочва още в доклада, цитиран от БГНЕС.

Маргинализацията на ромското малцинство остава най-неотложният проблем във връзка с правата на човека в Българи, пише в документа.

Други проблеми с човешките права са малтретирането на затворници и задържани лица, тежките условия в затворите и местата за задържане, включително тяхната пренаселеност.

Държавният департамент отчита предприетите от правителството стъпки срещу извършилите нарушения длъжностни лица в администрацията и службите за сигурност, но ги определя като „недостатъчни".