Държавата ще забрани на мобилните оператори да вдигнат цената на таксите на клиентите си по съществуващи договори с мотив, че го правят заради ръста на инфлацията. Забраната за това ще бъде издадена още днес. Това обяви министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова след среща с Комисията за защита на потребителите и други граждански организации.

"Днес издаваме заповед, с която ще се забрани повишаването на цените на телекомуникационните услуги по действащи договори", обяви вицепремиерката.

"Комисията за защита на потребителите към Министерството на икономиката и индустрията днес се произнесе, че това намерение е нелоялна търговска практика", категорична беше Нинова.

Тя уточни, че е нелоялна практика, защото мобилните оператори възнамеряват да увеличат цените два пъти, понеже искат да го направят за 2020 г. и 2021 г. накуп. Мобилните оператори искат да повишат цените през януари или февруари, когато излезе индексът на Националния статистически институт (НСИ).

Неприемливо е мобилните оператори да акумулират ставката на инфлацията за две години накуп, категорични бяха Нинова и шефът на КЗП Димитър Маргаритов.

Министърът на икономиката предупреди операторите, че ако увеличат по този начин цените, ще бъдат приложени всички механизми и законови похвати, с които да не се допусне това. 

"От днес ще има акт на органа, с който я забраняваме. Искаме да ги предупредим, че ако го направят, ще приложим всички механизми и законови похвати, с които да не допуснем това. А те са няколко - налагане на глоба е най-малкото. Тя е в размер от 1000 до 30 000 лв. Второ, ще се обърнем към съда, за да поискаме, ако нашата заповед бъде обжалвана, да се приложи предварително изпълнение т.е., да не се пристъпва към увеличение на цената", закани се още вицепремиерката.

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов добави, че в последните два дни има много засилен интерес от страна на потребителите за обявеното намерение за увеличаване на телекомуникационните услуги.

По думите му, ако се използва законова възможност да бъде събрана ставката за инфлацията за две години едновременно, според КЗП ще се стигне до злоупотреба с възможността, която законът дава и е предвидена в клаузите на договорите.

Шефът на КЗП Димитър Маргаритов докладва на срещата с Корнелия Нинова данните от проверката, която извърши вчера по повод намерението на мобилните оператори да вдигнат цените според възможността, която им дава договорът. Изискани са били становища на мобилните оператори и те са анализирани на днешното заседание на КЗК. Според Маргаритов диалог може да има, стига да се дава сметка за това, което е по закон и това, което се съдържа в договорите, които самите мобилни оператори предлагат на потребителите.

Нинова беше категорична, че занапред в министерството акцентът ще бъде поставен върху защитата на потребителите. "Потребителите са потърпевшите от всяка криза в България. В същото време те не могат да се защитят сами, те са беззащитни срещу големите", посочи Нинова.

До момента има подадени 21 000 жалби от граждани в КЗП, главно свързани с оплаквания от ЕРП-та, Топлофикация, ВиК и предоставяне на некачествени стоки.