Няма за какво да се извинявам на дъщерята на президента Румен Радев. Защото сме питали ли? Ние не сме я обидили с нищо. Нито сме коментирали личните й качества, нито нищо. С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори на въпрос в предаването "Тази събота и неделя" по bTV дали след като и президентът, и режисьорът Максим Генчев отрекоха, че дъщерята на държавния глава има договор за снимки в новата му продукция, не смята, че дължи извинение на момичето.

Нападките срещу Дарина Радева започнаха на заседание на парламентарната комисия по култура и медии, когато лидерката на социалистите зададе въпрос на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков дали дъщерята на президента участва в продукция, финансирана от обществената телевизия.

Изслушването на Кошлуков беше по повод филма "Ботев" на режисьора Максим Генчев, излъчен на 2 януари от БНТ, който предизвика много критични реакции. В тази връзка се появиха и медийни публикации, че дъщерята на държавния глава - Дарина Радева, която учи в НАТФИЗ, ще изпълни главната роля в следващата историческа продукция на Генчев - "1349", също финансирана от БНТ.

"Защото ние просто задаваме въпроси. Това е момиче, което учи в НАТФИЗ. Очевидно има желание да се развива в България и да участва в продукции. Нека. Всеки има право на развитие. Въпросът е дали има конфликт на интереси, не само това. Запитахме, защото е държавната телевизия, защото е финансирана с държавни средства, защото в СЕМ в комисията по оценката има квота от президентството. Какво лошо има в това да питаш? Никого не си обидил, не си засегнал професионалните качества на момичето, не си засегнал президента. Питаш вярно ли е, има ли такова нещо, то е обявено публично, имаше публична реакция, всичко това са реакции на обществено мнение, не са наши. Но пък това е големият въпрос", коментира още Нинова.

Лидерът на БСП бе категорична, че дебатът за Дарина Радева се е изкривил, защото големият въпрос бил за националните и културни ценности и как те се предават на младите. Според нея филмът за Христо Ботев е част от тази голяма тема - че децата скоро няма да знаят какво е българщина. А въпросът за дъщерята на държавния глава възникнал вторично и най-остро го поставили от ДБ. 

"Разбира се, че децата не трябва да се намесват в политиката. но и не бива да допускаме семейства, близки фирми на близки хора да участват там, където има държавни средства, държавна политика. Всеки е свободен - направи си частна продукция. Сега ще гледаме и поправка в Закона за конфликт на интереси... Трябва да си пазим семействата от такива случаи, в които може да бъдем укорими, че сме използвали постовете и властта си, за да бъдем облагодетелствани", заяви още Корнелия Нинова.