"Ще продължим както и досега, с всички сили, да се борим срещу насилието над жени и деца. Що се отнася до частта на Истанбулската конвенция, която въвежда социалния трети пол и джендър идеологията, съм изключително щастлива, че разумът и правото победиха над чуждите интереси и послушанието на министър-председателя Борисов, който внесе тази Конвенция и който след една година каза, че съжалява единствено за това, че тя не е била обяснена и приета." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод решението на КС за Истанбулската конвенция.

Тя подчерта, че министърът на външните работи Екатерина Захариева и на правосъдието Цецка Цачева са дали положително становище, че Конвенцията не противоречи на Конституцията, което показва отношението на цялото правителство. "Радвам се че разумът и правото победиха. Поздравявам КС за това решение и всички български институции, които застанахме, като един, срещу подмяната на българските национални ценности с една чужда на нашето общество и семейство идеология", каза още тя.

"Нямаше друга партия в България, освен БСП, която в последните 5-6 месеца да беше подложена на такъв жесток натиск и от наши, и от чужди - чуждите ни наричаха "антиевропейци", "националисти", "фашисти"; а своите ни заплашиха с изключване от ПЕС. Вътре в БСП имаше хора, които искаха да подкрепим Истанбулската конвенция, омбудсманът ни хокаше, вицепрезидентът ни поучаваше. Затова искам да благодаря на всички членове на БСП, които застанахме като един в тези последни месеци, въпреки натиска, на който бяхме подложени отвсякъде и не се огънахме", заяви Нинова и подчерта, че това е победа на българския народ в защита на своята идентичност, на националните и семейни ценности.

Корнелия Нинова напомни, че БСП е внесла в последните месеци предложения за промени в Наказателния кодекс и вече вместо жертвата да води дело и да подава жалба, това ще прави прокурорът, а делата ще се водят със средствата на държавното обвинение. "Увеличихме наказанията за насилниците и направихме предложение за създаване на областни центрове, където жертвите на насилие да могат да намерят институционална, морална и човешка подкрепа. "В последната седмица се срещнахме с организации на хора, пострадали от насилие. Те дадоха предложения за българските закони, които ние обработихме и в първите дни на септемврийската сесия ще внесем. Нашият отговор е такъв - строги български закони и контрол за тяхното изпълнение."- коментира Корнелия Нинова.