В случая с Националната агенция за приходите /НАП/ - жертвите плащат за престъплението, извършено спрямо тях, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията.

"Комисията за защита на личните данни /КЗЛД/ наложи глоба от 5,1 млн. лева на НАП за изтеклите данни на над 4 милиона българи. Изглежда с това случаят ще приключи. Ярък пример за несправедливост. Бюджетът на НАП се формира от данъците, които всички внасяме. Засегнатите българи ще платят от джоба си 5,1 млн. за това, че данните им станаха публични. Жертвите ще платят за престъплението, извършено спрямо тях. А правителството просто ще прехвърли сумата от едно перо на бюджета в друго", посочва Корнелия Нинова.

"Днес председателят на КЗЛД каза, че това не било наказание, а превенция. Считайте - наказани няма да има, политическа отговорност също", посочва Нинова и отбелязва, че би направила друго. "Бих приложила закона за отговорност на държавата за вреди. Ако тя причини щети на своите граждани, правителството може да заведе иск срещу виновни длъжностни лица", заявява лидерът на БСП. "Да, минава се през обезщетения, съд, доказване на вина - дълъг път, но справедлив", коментира тя. "Когато един министър на финансите или директор на НАП плати от джоба си за нанесени вреди на българските граждани, тогава ще има и превенция, и справедливост", допълва Корнелия Нинова.