Председателят на БСП Корнелия Нинова се срещна с кмета на Перник Станислав Владимиров, кметове на населени места, общински съветници и граждани във връзка с кризата с водата, съобщиха от БСП.

На първо място е бил поставен въпросът за отговорността - кой е отговорен за кризата в Перник. Нинова е поела ангажимент още днес да поиска среща с главния прокурор Иван Гешев и да разбере докъде е стигнало разследването. След разговор с главния прокурор, е станало ясно, че срещата ще се състои на 6 януари.

На второ място хората са поставили въпроса с дългосрочната програма за подмяна на водопреносната мрежа в града, на довеждащите водопроводи и на пречиствателните станции. По думите на специалисти подмяна ще отнеме години, съобщават още от БСП.

Според Нинова, положението е бедствено, предстоят тежки месеци и това, от което имат нужда хората, е вода. Тя е била помолена да поеме ангажимента да подпомогне националната кампания "Дари вода за Перник". "Обръщам се към всички - да бъдем съпричастни с перничани", казала още Нинова.

Перничани излизат днес на протест

Пред Съдебната палата в Перник ще се проведе гражданско шествие и молебен заради безводието в града. Събитието се организира от инициативния комитет "Спаси Перник".

Шествието ще тръгне от Съдебната палата в миньорския град, ще мине по улица "Търговска" до площад "Кракра", където ще бъдат огласени исканията на гражданите.

Сред тях са - оставки, съд и присъди на всички ръководни длъжностни лица, отговорни за кризата, както и да не се увеличава цената на водата.

"Цялата държавна администрация се движи много след събитията и това перничани няма как да го забравят. Няма да допуснем боклукът да бъде заметен под килима", заяви представител на организаторите на шествието.

В 13.30 часа в храм "Св. Иван Рилски" ще бъде отслужен молебен.

Участниците в шествието ще бъдат облечени с жълти светлоотразителни жилетки.