Депутатите ни ще гласуват против предложението на Министерски съвет за закупуване на боен самолет. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция днес. Социалистите са се сдобили с проекторешението за сделката, прочетоха го пред медиите и обявиха, че то не зачита Конституцията.

Корнелия Нинова подчерта, че в случая проблемът не е нито в САЩ, нито в Швеция, с които трябва да се уважаваме взаимно като членки на общи съюзи, а проблемът е у нас. Тя обвини кабинета "Борисов" 3, който потъпквал Конституцията и правовата държава, като искал парламентът да разреши на правителството да не спази решението му.

Управляващите много пъти са нанасяли удар върху правовата държава и парламентаризма в България, но проектът за решение за нов самолет е дъното и краят, каза лидерът на БСП. "България е член на ЕС и НАТО и това са стратегически партньорства за нас. САЩ са член на НАТО и там сме партньори. Швеция е член на ЕС - нашето европейско семейство. Тези съюзи изискват коректно и взаимноуважително отношение между партньорите в тях. Смятаме ,че в този избор проблемът не е нито в САЩ, нито в Швеция, а в България. Ние го назоваваме така. Правителството на Бойко Борисов не зачита нито Конституция, нито Народно събрание, нито правова държава. Защо? Има решение на Народното събрание за модернизация на армията и вие знаете какво е то.

"Ние имаме текста на проекта за решение, който ще бъде внесен в парламента и ще се гласува от МС. Вижте какво ни предлага МС да гласуваме в НС: "НС да разреши проекта на международния договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в актуализиран проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет, одобрен с решение на НС", цитира текста соцлидерката.

"Давате ли си сметка какво искат от нас? НС да разреши на правителството да не спазва решението на НС и да се отклони от задължителните изисквания, гласувани от най-висшия орган в държавата. Много пъти са нанасяли удар върху правовата държава, но това е дъното и краят с това предложение за решение, което ще внесат в НС", заключи тя.

Нинова припомни, че БСП има позиция на Националния съвет от 10 юни 2018 г. "Партията след много труден дебат взе решение, че подкрепяме модернизацията на Българската армия с разходи, които да не надвишават 2 % от БВП, но при условия", обясни Нинова. Тя подчерта, че сред тях е българската отбранителна промишленост да заеме своето място в процеса на изграждане, развитие и поддържане на отбранителни способности и т.н. "Предложението на МС за закупуване на нов боен тип самолет противоречи не само на решението на НС, а и на позицията на БСП, изразена през юни 2018 г. Нямаме основание да променяме тази позиция", подчерта лидерът на БСП.

Секретарят на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин допълни, че с това предложение правителството не защитава интересите на страната и гражданите. "Поставя се в ситуация доставчикът да определя постфактум правилата и параметрите на сделката в противоречие на решение на Народното събрание", допълни още Вигенин. Той призова да бъдат публикувани всички постъпили предложения, защото българите имат право да знаят как и за какво се харчат парите им.