Корнелия Нинова е изпратила писмено три въпроса към главния прокурор Иван Гешев, след като днешната среща е била отменена. Това съобщи на пресконференция в Перник Нинова.

На 29 декември проведохме среща с жители на Перник, общински съветници, кметове на населени места и обсъдихме кризисната ситуация. Тогава бях упълномощена от тях да поискам среща с главния прокурор, да потърся информация - води ли се разследване за кризата в Перник. Хората искаха да се поеме отговорност и виновните да бъдат разследвани. Поех този ангажимент и от тяхно име поисках срещата с Иван Гешев, като се ангажирах след нея да се върна обратно и да дам информация. Както знаете, днес тази среща беше отменена. Това е работа на главния прокурор. Той преценява с кого да се среща и с кого не. Нашата работа по искане на жителите на Перник е да търсим истината и да търсим справедливост. Затова след отмяната на срещата зададох въпросите от името на перничани писмено до главния прокурор.

Снимка: БСП

Въпросите, които е задала Нинова на главния прокурор са: Има ли образувани досъдебни производства във връзка с водната криза в Перник, ако има такива, срещу кои длъжностни лица са те и по кой член на НК?

Води ли се разследване по договора за ремонт на стената на яз. "Студена" на стойност 32 млн. лв?

Когато получа отговор, ще уведомя перничани.

Ще търся истината и справедливостта докрай.

Тя посочи, че на несъстоялата се среща е искала да постави и въпроси, свързани с вноса, преработката и изгарянето на боклуци у нас, като конкретно визира и вносът на боклук от трети страни, които не са членове на ЕС. Лидерът на БСП уточни, че за 5 години са внесени 734 000 тона отпадъци от трети страни. Според нея водната криза и кризата за боклука в България от регионален се превръща в национален проблем. Нинова, подкрепена от местната организация на БСП отхвърли обвиненията, че иска да яхне водната криза. Социалистите заявиха, че си вършат работата като опозиция.

Нинова уточни също, че не се разграничава от кмета на Перник. "Предишната среща се проведе в общината, в присъствието на кмета. Станислав е един от младите кадри на БСП и той се реализира, но той е кмет на всички, в момента нашата среща е в централата на БСП с наши партийни кадри", каза Нинова.

Лидерът на БСП посочи също, че до 15 януари ще бъдат готови мотивите за искания вот на недоверие на правителството, на 16 и 17 януари ще предложат консултации на парламентарно представените партии без ГЕРБ, на 20 януари искането за вот на недоверие ще бъде внесено официално.

Упорито и неотстъпно сме алармирали управляващите и сме давали алтернатива как да се реши въпросът. Това, че те се смятат за самодостатъчни, си е техен проблем. Манипулацията и внушенията, че БСП яха протеста, че този вот на недоверие не е необходим- изразяват само едно: страх и притеснение от създалата се ситуация и опит да се потушава напрежението, коментира Нинова.