Всеки един от нас в кампанията се е срещнал и разговарял с много и различни хора, обединени в едно искане към нас - да има стабилност, сигурност и да живеят по-добре. Това е нашата обща задача. Така не може да продължава повече. Ние се намираме в тежка политическа и институционална криза - инфлация, бедност, социално напрежение и риск за парламентарната демокрация. Решението на тези проблеми е тук в тази зала, ние трябва да го намерим. Народното събрание трябва да е решение на проблемите, а не част от тях. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова след откриването на 49-ото Народно събрание.

По думите й БСП ще се съсредоточи в пет задачи и първата от тях е приемане на бюджета за 2023 г.

"Г-н президент направихте голяма грешка, като отказахте да внесете бюджет за 2023 г. Тогава само БСП и ПП ви призоваваха за това, не ни чухте. Сега ще ви се наложи да чуете г-н Борисов, който казва - "Или ме подкрепяте за редовно правителство, или няма бюджет". Ако няма редовно правителство, г-н президент, остава вашето или служебно, но без пари. И кой ще страда от това - народът", обърна се към държавния глава Нинова.

Лидерът на социалистите изтъкна, че бюджетът трябва да е социален, което е трудна, но не невъзможна задача.

"За коалиция "БСП за България" остава важно минималната работна заплата да стане 50% от средната още от средата на тази година, да има данъчни облекчения за младите семейства, да се подкрепят малкия и средния бизнес, както и общините. Ние няма да подкрепим бюджет, който отнема социални придобивки, дадени от предишния редовен кабинет. За нас остава важно да се преизчислят пенсиите и да се увеличат вдовишките добавки, а учебниците да са безплатни", категорична бе Нинова.

По думите й вторият прироритет са законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

"Побългарихме и този процес. В предишния парламент се предлагаха лобистки закони в частен интерес. Ние ще следим в това Народно събрание да се приемат много стриктно законите, които пряко засягат плана, а не са свързани с частни интереси", допълни тя.

Третата задача според лидера на БСП е борбата с корупцията и съдебната реформа. Корнелия Нинова каза още, че и при служебното правителство "се краде безогледно". Тя обърна внимание да не се забравят ежедневните проблеми на хората, един от които пияните и дрогирани шофьори по пътищата, а друг - стотиците мигранти, които "скитат из държавата". 

Четвърти приоритет за БСП е Шенген.

"Ние сме си го заслужили. Имаме право на свободно движение на стоки и хора", заяви Нинова.

Председателят на левицата изтъкна, че петият приоритет е свързан с войната и мира в Украйна. Тя припомни, че от БСП са за неутралитет и срещу военната подкрепа за Киев. 

В речта си Нинова определи държавата като "разграден двор".

 

"От криза в криза и все по-надолу. Вече нямаме право на това. За две години минахме през всичко - ултиматуми, проект на експертен кабинет, проект на партиен кабинет и нищо от това не се получи. Дано да сме се поучили от този тежък опит. Хората нямат вече търпение. През тези 2 сложни години БСП не си пристъпи ценностите. Така ще бъде и занапред. Но нашият разум, диалогичност и грижа за хората са изпитани и доказани във времето. Може да разчитате на тях и сега", завърши Корнелия Нинова. 

Тя пожела на 49-ото Народно събрание дълъг живот и добре свършена работа в името на народа.