БСП са готови с програма за първите 100 дни и тя е финансово разчетена, обяви от трибуната лидерът на партията и председател на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова. И обеща, че ще положи усилия за редовно правителство и стабилно мнозинство.

Тя изтъкна и безпрецедентната ситуация - че нито бюджет на служебния кабинет може да бъде приет преди новата година, нито този на новото мнозинство.

"Можете да разчитате, че "БСП за България" са предвидими и стабилни и ще бъдем социалният стълб и гарантът за стабилност на България", обеща соцлидерката. И си пожела пълен мандат на НС.

"Пожелаваме на добър час на 47-ото НС, нека бъде един успешен, разумен и с най-добри решения за хората 4-годишен мандат.

Лидерката на социалистите очерта и трите основни приоритета на БСП в парламента.

"Ние влизаме с три приоритета: първият - истинска промяна на досегашния модел на управление, възстановяване на конституционния принцип на разделение на властите, правова държава.

Второ, превеждане на държавата и народа през кризите с грижа за хората.

Трето, активна проевропейска политика на равноправни партньори на ЕС за ускорено приемане на Плана за възстановяване и развитие", заяви Нинова.

Тя не пропусна отново да подчертае, че преди да ги има другите формации на промяната в парламента, там е била БСП сама и сама се е борила с модела на управление на ГЕРБ.

"Преди пет години точно тук ние назовахме модела на управление така - паралелна държава на задкулисието и народ, поробен от свои", самоцитира се Нинова с речта си от откриването на 44-ия парламент. "И започнахме своята битка, бяхме сами и не беше лека", върна се назад соцлидерката, като стигна и до протестите преди година, поискали промяна.

"И днес разбираме нашата задача - да направим тази промяна", разтълкува събитията соцлидерката. БСП разбира същността на това в справедливи закони и справедливо правосъдие на този, който е нарушил законите, продължи Нинова.

Тя се обяви срещу лобистките закони и за реформа на съдебната система, като изведе най-големия проблем в страната според социалистите - ръстът на цените и обедняването.

"Готови сме с конкретна антилобистка законодателна програма. Едновремено с това трябва да се справим с три кризи и да не допуснем четвърта - политическа, ако не съставим устойчиво мнозинство и редовно правителство", предупреди Нинова, като изреди сред първите три здравната, енергийната и поскъпването на живота.