Резултатите в борбата срещу контрабандата са добри и се работи активно те да се подобряват. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на представянето на резултатите от проучването на празните опаковки от цигари, показващи тенденциите и нивата на незаконна търговия.

Резултатите от проучването на празните опаковки от цигари, показващи тенденциите и нивата на незаконна търговия сочат, че 3,4 процента е контрабандата на цигарите за второто тримесечие на 2019 г. Това е намаление от 0,4 процента спрямо първото тримесечие на тази година и 1,3 процента спрямо второто тримесечие на 2018 г.

Премиерът Борисов изтъкна, че извън тези резултати, митниците и МВР са задържали над 62 тона нарязан тютюн. Освен това, заради добрата работа на българските власти, контрабандистите на цигари вече се изнасят извън България. Той съобщи, че колегите му от Унгария и Словакия са изказали благодарност за работата на техните служби с българската служба за борба с организираната престъпност. Той уточни, че в тези две страни е била прекратена работата на две огромни фабрики за контрабанда с цигари, която е работела с български консумативи. "Сега, когато видяха, че в България няма шанс, започнаха да изнасят фабриките другаде", заяви Борисов. Той допълни, че това е поне 15-ата поредна фабрика за контрабандни цигари, извън пределите на България, която е била разбита с данни на българските служби до партньорските служби.

С 10 процента има по-голям приход от алкохола, посочи Борисов. Това е благодарение на 24-часовия мониторинг на дестилационните колони. Според него това веднага е дало отражение. Подобна система ще бъде въведена и за горивата.

Министър-председателят изтъкна, че приходите от борбата с контрабандата отиват директно в бюджета. Той припомни, че преди години контрабандата с цигари е била 34 процента, докато сега е 3,4.

"Ние имаме за цел да увеличаваме доходите", каза още Борисов. Освен това правителството постоянно инвестира в изграждането на необходимата инфраструктура в страната. Затова Борисов добави, че парите от борбата срещу контрабандата са необходими за бюджета, за да може България да продължи ръста на икономиката и да е конкурентоспособна на Балканите.

Стотици милиони е ефектът за България от мониторинга на алкохола и горивата в рафинериите, каза Борисов.

"Имаме с 20% спад на туризма тази година, но с 10% по-голям приход от алкохол. Сложихме 24-часов непрекъснат мониторинг дестилационните колони. Пред всички рафинерии на входовете сме наредили колите на тол и приходите на горивата отидоха веднага в съвсем положителна посока в бюджета. Днес сме дали 30 милиона повече за театрите и културата. Стотици милиони е ефектът за бюджета и за българските граждани. А продължава да се пише, че правителството тотално се провали в разбиването на контрабандата, която преди нас беше много силно развита в България. Тези, които говорят за корупция, може да ги попитате, най-лесният начин да се изкарат пари е от контрабандата на цигарите, които разваляха цялата политическа класа, съдии, прокурори, граничари, митничари и още хиляди знайни и незнайни герои. Политическата воля на Прокуратурата и службите, мисля че даде своя резултат", допълни още премиерът

Догодина ще увеличим доходите с 10%, каза още Борисов. "Имаме да увеличаваме доходи. 10% догодина на всички служители. В Пловдив вчера видяхте какъв завод се откри за фарове и стопове на коли. Не само ги произвеждаме, а и 40 българи ги измислят. Работят и правят дизайна на тези коли . 200 българи пишат софтуера на всички хибридни автомобили. Само че искат Околовръстно, защото стотици тирове излизат от фабриките. И на Пловдив трябва околовръстно, иначе блокираме града. Трябват 150 милиона. На "Младост" в София вече багерите копаят. От "Младост" до "Тракия" продължава Южната дъга, но и там трябват 150 милиона. Длъжни сме да го направим. Влизаме в Плевен - Околовръстното на Плевен, защото иначе блокираме града. Завчера дадохме на Търговище - 3000-400 работници работят там, но нямат път. На Костинброд за завода на "Кока кола" трябва да направим пътя. Вучич е готов почти, ние догодина това време ще сме пуснал Белград-София-Истанбул без светофар. За да продължи ръста на икономиката в България ни трябват пари. Завчера започнахме пътя Ботевград-Мездра, където колко хора загинаха в катастрофи. Обходите на Монтана и на Враца. 4 лентовия път нагоре да върви - ето ви 1 милиард. Ако отидете на автомагистрала "Струма" вече влязохме в планината за към Кресна. Работим по тези мащабни проекти и продължаваме да сме на излишък и имаме над 10 милиарда фискален резерв. Това ли е така нареченият "тотален провал на правителството?", каза още Бойко Борисов.