С решение на Министерски съвет от края на юли неговото седалище е Барселона с консулски окръг, в който влизат автономните области Каталуния и Арагон, съобщи БТА.

Във Външно министерство, където бе връчен патентът, Николай Младенов обясни, че се се надява Стоичков да продължи да помага, както го е правил и без документа, на българите в Каталуния.

"За мен е чест да връча на големия български човек и футболист плакета за почетен консул в Каталуния и в автономната област Арагон. Христо, добре дошъл в нашия екип", заяви още Младенов.

Министърът каза, че в чужбина трябва да разчитаме не само на чужденци, които са добри приятели на България, но също така държавата да застава зад имената на големите българи, които са дали всичко от себе си, за да популяризират страната ни в чужбина.

Самият Христо Стоичков благодари за признанието на труда, спортната му дейност и приятелствата, които е създал като спортист.
"Мога само да гарантирам едно - моето име няма да бъде опетнено, а напротив. Ще дам всичко възможно за всички хора, които се нуждаят от помощ, да бъдат с мен", заяви той, цитиран от Mediapool.

"В момента в Каталуния живеят над 17 хиляди българи, така че тази връзка ще стане още по-силна. И аз ви уверявам в това, че всички мои контакти, всички мои приятелства, които имам аз в Каталуния, ще имаме възможност тези хора да посетят България. В най-скоро време това ще го направим тук. Приемам това задължение като едно голямо предизвикателство и предполагам, че ще се справя така, както в годините като футболист се справях", каза още Стоичков.

България има почетно консулство в Барселона от 1999 г. Досегашната титулярка на поста Адела Клементе Рибас де Педрет почина миналата година. Тя се грижеше за българските интереси в Каталуния и Навара.

Още в края на март премиерът Бойко Борисов съобщи, че е поканил футболната легенда да стане почетен консул в Испания. "Там той е Господ, не консул", мотивира идеята си тогава Борисов. 

Миналия месец Христо Стоичков се включи в подкрепата на кандидат-президента на ГЕРБ Росен Плевнелиев около скандала с изнудването му. Тогава Камата заяви: "В България вече има мъжкари като мен, Плевнелиев и Борисов, които сме готови да стигнем до край!".