Конституционният съд допусна за разглеждане по същество двете конституционни дела, образувани по искания на президента Румен Радев и на 48 народни представители. Те са за установяване на противоконституционност на конституционните промени, приети от 49-ото НС на 20 декември миналата година. Определенията са приети единодушно. Конституционният съд ще разгледа и реши делата съвместно заради сходство в предмета им, съобщава съдът на сайта си.

Това ще рече, че дори и да има нови избори, те ще се проведат по новите конституционни правила, тъй като процедурата с консултации и мандати вече беше задвижена.

В същото време КС може да се произнесе най-рано след 8 април заради законовия срок, който изисква в следващия един месец да се събират само становища от всички заинтересовани по казуса страни. След като бъдат анализирани от тримата съдии - докладчици - Мариана Карагьозова-Финкова, Соня Янкулова и председателя на Конституционния съд Павлина Панова, делото ще бъде обсъдено по същество от целия състав на Конституционния съд. Това означава, че окончателното произнасяне отива със сигурност след примерна дата за насрочване на избори.

По прогнози на конституционалисти, дали сред текстовете в шестата поправка на Основния закон има текстове, които му противоречат, ще стане ясно най-рано в средата на годината, съобщава БНР. Прогноза в тази посока направи само преди три дни и конституционалистът доц. Наталия Киселова.

Тя изрази очакването, че именно през тази седмица Конституционният съд ще допусне исканията по жалбите срещу конституционните промени и ще започне да тече едномесечния срок за представяне на становища на заинтересованите страни.

"След 9-и април, най-рано, може да се говори за насрочване на заседание по същество по жалбите на президента и на опозицията. Около 9-10 април ще стане ясно дали ще има нови избори", предположи преподавателката по конституционно право.

Тя обобщи, че и президентът, и депутатите, които оспориха промените пред КС, извеждат две групи аргументи. "Една група аргументи са, че не е компетентно Народното събрание да прави промени относно служебното правителство. Вторият аргумент, народните представители е необходимо по-високо мнозинство за всяко едно от гласуванията", заяви Киселова пред БНТ.

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд на 8 януари за редица промени в Конституцията, приети от НС. Президентът счита, че част от измененията, освен че съдържат противоречия с други конституционни разпоредби, променят баланса между основните органи и взаимния контрол между тях, като засягат пряко формата на държавно управление и са от изключителната компетентност на Велико народно събрание.

Малко след това 48 народни представители от "Възраждане" и "Има такъв народ" също сезираха Конституционния съд за промените в основния закон. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира тогава, че в жалбата има 40 страници аргументация по абсолютно всяка една от точките, по която Конституцията беше променена от това Народно събрание.

Промените в Конституцията бяха приети на 20 декември от 237 народни представители от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Опозицията беше против.