Група консервативни депутати, привърженици на Брекзита, обявиха днес, че един от нейните лидери - Джейкъб Рийс-Мог - е внесъл официално искане за вот на недоверие към премиера Тереза Мей, предаде Асошиейтед прес.

От т.нар. Група за европейски изследвания, съставена от редови депутати в Камарата на общините, казаха че Рийс-Мог е пратил съответното писмо до комисията, която отговаря за изборите на ръководство на Консервативната партия. Според вътрешните правила на партията вот на недоверие може да бъде предизвикан, ако 15 на сто от членовете на камарата писмено поискат от т.нар. Комисия 1922 такъв вот.

Очаква се и други депутати консерватори да последват примера на Джейкъб Рийс-Мог. Поддръжниците на Брекзита не са съгласни с проектоспоразумението за развода с ЕС, сключено от Мей, защото то не гарантира ясно отделяне от блока, за каквото настояват те, поясни АП.

В писмото си Рийс-Мог пише, че "проектът на споразумение за развод (с Европейския съюз), представен днес пред парламента, се оказва по-лош от очакваното и не успява да изпълни обещанията, дадени на нацията от министър-председателката", предаде Франс прес.

Депутатът критикува т.нар. предпазен механизъм, който предвижда оставането на цялото Обединено кралство в митнически съюз с ЕС, както и по-нататъшно по-интензивно регулиране по отношение на Северна Ирландия, ако не бъде постигнато никакво споразумение за преходен период от 21 месеца, предвиден за периода след самия Брекзит - на 29 март 2019 г.

Той критикува също самото въвеждане на преходен период и размера на сметката, която Обединеното кралство трябва да плати, за да изпълни ангажиментите си до края на 2020 г. Лондон е изчислил, че трябва да плати 39 млрд лири.

Рийс-Мог не приема и необходимостта Лондон да поеме задължение да продължи да спазва юрисдикцията на Съда на ЕС през преходния период.