Двама конгресмени демократи от Камарата на представителите в Конгреса на САЩ призоваха ФБР да започне разследване срещу президента Доналд Тръмп за предполагаем натиск, упражнен от него върху държавни служители, за да бъдат променени по места резултатите от президентските избори през ноември, предаде ДПА.

През уикенда в медийното пространство изтече разговор, в който, както се твърди, Тръмп моли високопоставен представител на изборните власти в щата Джорджия да промени резултатите от изборите, като намери 11 780 гласа в негова полза. Записът бе публикуван първо от в. "Вашингтон пост".

В писмо, адресирано до директора на ФБР Кристофър Рей, конгресмените Тед Лиу (от Калифорния) и Катлийн Райс (от Ню Йорк) изтъкват, че разговорът е доказателство за опитите на президента да фалшифицира изборите.

Два месеца след президентския вот Тръмп все още отказва да се признае за победен от демократа Джо Байдън, отбелязва ДПА.

Очаква се в сряда Конгресът да се събере и да утвърди изборната победа на Байдън преди встъпването му в длъжност като президент на САЩ на 20 януари.

Щатският секретар на Джорджия Брад Рафенспъргър пък заяви днес, че само е следвал закона, когато е отказал да приеме твърденията на своя съпартиец Доналд Тръмп, че изборната загуба на президента се дължи на масови фалшификации, предаде Ройтерс. Тръмп върна 65-годишния бивш бизнесмен под светлината на прожекторите, когато в събота му се обадил, за да го кара "да намери" достатъчно гласове за преобръщане на победата на демократа Джо Байдън в щата, според аудиозапис от разговора, публикуван вчера от "Вашингтон пост".

Под ръководството на Рафенспъргър, който се явява шеф на изборните власти в Джорджия, бяха направени множество повторни преброявания на подадените на 3 ноември бюлетини, всяко от които завършваше с един и същ резултат - в южняшкия щат за пръв път от няколко десетилетия печели, макар и с малка преднина, кандидатът за президент на демократите.

Днес в ефира на предаването "Добро утро, Америка" щатският секретар на Джорджия заяви, че Белият дом го е накарал, въпреки преценката му, да приеме обаждането на Тръмп. 

"Когато президентът е поискал от Вас да намерите гласовете, смятахте ли, че това е законно искане?", беше попитан той в предаването.

"Не съм юрист. Знам само, че ще следваме закона, процедурата. Важна е истината, а ние от два месеца се борим с тези слухове", отговори той.

След като в продължение на седмици отхвърлял неоснователните твърдения на Тръмп за измама, той казал на президента в съботния им разговор, че според гласовете Байдън е законният победител.

"Господин президент, предизвикателството пред Вас е, че данните, с които разполагате, са погрешни", се чува да казва Рафенспъргър на Тръмп на записа от съботния разговор.

Белият дом отказа да коментира темата.

Рафенспъргър и колегите му от седмици предупреждават, че риториката на Тръмп ги излага на опасност.

"Спрете да тласкате хората към потенциални насилствени действия. Накрая някой ще пострада, някой ще бъде застрелян, някой ще бъде убит", каза на емоционална пресконференция на 1 декември отговарящият за системите за гласуване в щата Гейбриъл Стърлинг.

Рафенспъргър отбеляза, че съпругата му получава заплахи от сексуално естество, и добави, че "нещата са отишли твърде далеч и това трябва да спре".

Не е ясно дали са предприети допълнителни мерки за охраната на щатския секретар заради заплахите.

Рафенспъргър е дългогодишен републиканец и отначало подкрепяше Тръмп, който през 2016 г. му върна услугата, като го подкрепи за щатски секретар, отбелязва Ройтерс. Но каквито и добри отношения да имало между двамата, те вече не съществуват.

Непрестанните атаки на Тръмп след изборите на 3 ноември включваха обвинения към Рафеспъргър, че е прикрил десетки хиляди незаконни гласове, правейки възможна победата на Байдън. Сегашните сенатори на Джорджия, републиканците Дейвид Пердю и Кели Лофлър, призоваха Рафенспъргър да подаде оставката. Самите Пердю и Лофлър участват в оспорвана предизборна надпревара, за да запазят местата си в горната камара на Конгреса на балотажите утре, които ще определят коя партия ще контролира Сената.