Конгресът на БСП отказа да гласува почивка, за да може социалистите, които желаят, да присъстват на церемонията по встъпване в длъжност на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. 384 от делегатите гласуваха "против", а 111 се въздържаха.

Прекъсване на конгреса, за да се присъединят към церемонията, поискаха с вота си 138 социалисти. Соцлидерката Корнелия Нинова не участва в гласуването, но против почивката се обяви водещият на заседанието на 50-ия конгрес Георги Свиленски.

Предложението за почивка направиха Светлана Шаренкова и Весела Лечева. И двете упрекнаха соцръководството, че не е променило графика и датата на конгреса, при все, че е имало достатъчно време за това.

"Имахте време цялото ръководство да промените графика и датата", заяви Лечева и напомни, че от 1992 насам встъпването в длъжност на българския президент се провежда на тази дата. "Малко са ни поводите за гордост и радост на БСП през последните години, така че трябва да дадем възможност на нашите членове да бъдат съпричастни с инагурацията", заяви Лечева.

Свиленски отвърна, че всички се гордеят с победата на Радев и Йотова, но ако приемат да има два часа прекъсване, щели да заседават до 20.00 часа вечерта. 

Той оправда отказа да се гласува почивка с довода, че всеки, който поиска, можело да отиде на церемонията.

Поздрав към коалиционния партньор БСП и неговия най-висш партиен форум отправи на видеозапис премиерът Кирил Петков. 

"Искам да ви благодаря за работата през последния месец и половина. БСП за България" е важен коалиционен партньор. Ние започнахме промяната, но още много работа ни чака", заяви Петков и посочи, че тепърва трябва да се реформира съдебната система, да се изтръгне корупцията и да се даде справедливост на обществото.

"Пожелавам успешна работа на днешния конгрес и вярвам, че ще постигнем резултатите, които всички ние сме обещали. Заедно вярвам, че ще се справим", каза от видеостената премиерът.