Актуализираният проект за инвестиционен разход за придобиване на многофункционални модулни патрулни кораби за Военноморските сили /ВМС/ получи почти единодушната подкрепа на парламентарната Комисия по отбрана днес, съобщава БТА.

"За" проекта гласуваха 19 души, "против" беше единствено представителят на "Воля", с което беше дадена "зелена светлина" за разглеждане в пленарната зала и на третия голям модернизационен проект за армията.

Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев припомни след заседанието, че основната причина за актуализирането на проекта е финансовата рамка, защото в предишния вариант не бяха предвидени средства за ДДС. Реализацията на проекта, за който сега се предвиждат 984 млн. лева, е съобразена и с националния план за нарастване на разходите за отбрана до 2 процента от БВП. Разликата от 164 млн. лева, спрямо приетия през 2016 г. от парламента проект за инвестиционен разход, е разпределена за плащане през 2025 и 2026 година.

Командирът на бойния ни флот смята, че актуализираният проект ще даде възможност да се водят преговори с повече от една фирма.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира пред журналисти, че предвидените по проекта 2 кораба не са достатъчни, но отнякъде трябва да се започне.

"Започваме с тези два и с намерението да модернизираме фрегатите, за да може в следващите години да изпълняваме функциите си по море", каза Каракачанов, който е доволен от консенсуса в комисията за подкрепа на проекта.

В отговор на въпрос заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков потвърди, че вече са изпратени исканията за оферти към седем страни по проекта за нов тип боен самолет. "Очакваме до два месеца да получим оферти", посочи Величков.