Депутатите създадоха Временна анкетна комисия за лесопарка "Росенец" край Бургас, в който се намира вилата на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Предложението бе внесено от "Демократична България" и одобрено със 193 гласа "за", "против" - 1 и 12 "въздържал се" - всички тези 13 души от ДПС. От ГЕРБ не участваха в гласуването.

Комисията се създава за срок от три месеца, а неин председател ще бъде Калоян Янков от "Демократична България". Заместник-председател на комисията ще бъде Светослав Колев от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Целта е да установи "фактите и обстоятелствата за действията и бездействията на компетентните органи, които е следвало да констатират, преустановят експлоатацията и да премахнат незаконни строежи и обекти на територията на "Росенец", включително и прилежащата й територия".

Неотдавна Бургаският административен съд реши, че оранжерията от 500 кв. метра в резиденцията в "Росенец" трябва да бъде съборена, тъй като е незаконно построена.

Комисията ще трябва да проучи и действията на НСО, както и на компетентните органи при и по повод протеста на 11 юли 2021 на брега, когато Христо Иванов и Ивайло Мирчев от ДБ акостираха с лодка. Двамата носеха българското знаме, но бяха изблъскани от един от държавните гардове, охраняващи Доган, който демонстративно го хвърли на земята. В началото на юли двамата десни политици съобщиха, че с решение на съда двамата служители на НСО, които бяха отстранени тогава, са били възстановени на работа от съда. Проверката срещу тях е била водена от ген. Емил Тонев, който след това стана шеф на службата. Именно това е бил и аргументът на съдиите - че те са отстранени от човека, извършил проверката.

Днес, преди да бъде гласувано създаването на комисията, се стигна до дълъг и бурен спор между депутати, основно от ДБ и ДПС, които настояха тя да се заеме и с други случаи, като например изпускат ли се фекални води в морето от вилата на собственика на "Икономедиа" Иво Прокопиев на полуостров Буджака в Созопол. Предложението обаче не беше прието и от партията бяха посъветвани да направят отделно предложение за друга комисия.

От ГЕРБ заявиха, че от комисията няма да има никаква полза.

След това започнаха разисквания за създаване на друга комисия - за полицейското насилие на протестите и за подслушването на участници в тях, предложено от "Изправи се БГ. Ние идваме!".