Парламентарните комисии по отбрана и по бюджет и финанси одобриха предложението на правителството за преговори със САЩ по офертата за купуване на новите изтребители Ф-16, предаде БНР. Парламентарната зала пък ще обсъди утре, 16 ноември, проект за решение, с което се възлага на премиера да организира провеждането на преговори.

"Парламентарната комисия по отбрана подкрепи проекта на решение за разглеждане на предложенията и мотивите за тях, посочени в Доклада на Министерския съвет относно резултатите от провеждането на оценка на изпратените предложения съгласно Примерен план - приложение нр. 3, към Актуализиран проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет", приет с решение на НС, и за възлагане на министър-председателя да създаде организация и преговорен екип за изготвяне на проект на международен договор и провеждане на преговори с правителството на Съединените американски щати за придобиване на нов тип боен самолет", съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти след заседанието на комисията по отбрана, което продължи повече от три часа.

Снимка: БТА

В сряда Министерски съвет все решение, в което предлага на Народното събрание да му възложи да подготви проект на международен договор и проведе преговори с Правителството на Съединените американски щати за придобиване на нов тип боен самолет от България.

"Благодаря на цялата комисия за това, че почти в пълен състав изтърпя 3-часовото заседание. Накрая гласува в подкрепа на предложението, което е направил Министерския съвет до Народното събрание", каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов след заседанието.

Началото на заседанието започна със скандал, след като от БСП казаха, че заседание не може да има, ако ги няма документите на т.нар. "политико-военна група", които да покажат дали е била единодушна при препоръките, които прави, къде и дали има особени мнения.  Заместник военният министър Атанас Запрянов обаче увери, че основният документ, въз основа на който ще се вземе решение, е на разположението на депутатите. Така, според Каракачанов, "на двадесетата минута всичко си дошло на място".

Снимка: БТА

Каракачанов разказа, че дискусията е била с разнообразни въпроси и комисията е гласувала в подкрепа на предложението, което е направил МС до Народното събрание. На въпрос той уточни, че представителите на ДПС в комисията са гласували "за" и очаква, че тяхната парламентарна група ще повтори гласуването им. БСП са били против.

Нямаше предложения, включително от опозицията, за редакция на текста, каза Каракачанов. В отговор на въпрос министърът обясни, че отклонението, което може да бъде направено, може да бъде до максималната стойност на офертата, която е направена към момента.

"Офертата, която имаме, надхвърля гласуваната сума от 1,8 млрд. лв. с по-малко от 300 млн. лв.", обясни Каракачанов в отговор на въпрос с повече или с по-малко от 300 млн. лева офертата на САЩ за F-16 надхвърля отпуснатите от парламента 1,8 млрд. лева.

"Отклонението, което може да бъде направено, е до максималната стойност на офертата към момента. Тоест разликата между 1,8 млрд. лв. и това, което е направено", обясни той и допълни, че не е сигурен дали може да говори с цифри, затова ще се въздържи.

"Убеден съм, че сумата, която ще бъде в повече няма да бъде максимумът на това, което сме получили като първоначално предложение. Въпрос на информация и на предварителни разговори, водени по време на година и половина", каза още Красимир Каракачанов.

Парламентът ще обсъди утре, 16 януари, проекторешение, свързано с Актуализирания проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет". Това предвижда проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица.

С документа се възлага на министър-председателя да създаде организация и преговорен екип за изготвяне на проект на международен договор и провеждане на преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет.