Във времена на предизвикателства всички ние се нуждаем от вяра в бъдещето и от смирение пред различията, за да изградим по-успешна държава. По-добри сме, когато сме заедно - и в грижите, и на празника. Това каза премиерът акад. Николай Денков във видеообръщение по случай Коледа, разпространено от правителствената информационна служба.

"Коледа е. Празник на обичта, на семейството и на радостта, която споделяме с близки и приятели. На този светъл ден можем да направим и нещо повече - да бъдем заедно и да преодолеем различията си. Можем да бъдем хора със собствено мнение, но да обсъждаме какво ни обединява и да се грижим един за друг", допълни той.

Добрата новина, с която изпращаме 2023-та, е, че гледаме все по-уверено напред, отбеляза премиерът акад. Денков и припомни, че последните допитвания до общественото мнение показват, че близо 60% от българите очакват по-добра нова година. Според Евробарометър оптимистите са над три пъти повече от песимистите, което е доказателство, че хората са по-спокойни за бъдещето, добави министър-председателят.

"На Коледа, когато празнуваме раждането на доброто, нека се запитаме какво е най-важното за нас като нация. Коя е каузата, която ни обединява? Как да направим живота по-добър за всички българи и да пребъдем като нация. Последните бюджети системно и значително повишават инвестициите в хората. Осигуряваме социална подкрепа за семействата с деца и ще продължим да създаваме условия за кариерното развитие на младите родители. България е на второ място по ръст на заплатите в Европейския съюз, като те ще продължат да се увеличават и догодина. Целта ни е доходите да изпреварят в пъти инфлацията. А тя да бъде ограничена. И вече успяхме да я свалим на нива, по-ниски от преди войната и преди енергийните кризи", посочи Денков.

Премиерът каза, че най-голямата промяна, по която работят, е да превърнат икономиката на евтината работна ръка в икономика на високата добавена стойност. По думите му вече се привличат стратегически инвеститори, които ценят знанията и уменията на българите и искат да ги включат в технологиите на бъдещето, защото най-добрата социална програма е хората да имат стабилна и добре платена работа. Вече виждаме първите резултати от тези усилия - все повече българи се връщат в родината, раждаемостта се повишава и за първи път след началото на прехода семействата отново влизат в модела с две деца, казва още премиерът акад. Денков. По думите му децата на България трябва да растат и да развиват способностите си тук, в родината си.

В светлите празнични дни пожелавам крепко здраве, духовни сили и сърдечна радост във всеки български дом, написа президентът Румен Радев във Фейсбук по случай Рождество Христово.

Нека вярата и надеждата ни сплотяват за благословени дела и благодатни помисли в името на мира, преуспяването на нашия народ и доброто бъдеще на България, пожелава държавният глава.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов честити Коледа с пожелание: "Нека 2024 г. да бъде сигурна и стабилна за България!"

 

Призив за повече толерантност, диалогичност и последователност в името на хората и България, отправя лидерът на ДПС Делян Пеевски в коледно и новогодишно пожелание чрез официалната страница на партията.

Чрез личните си профили в социалните мрежи празнични пожелания отправиха съпредседателите на Демократична България - Христо Иванов и Атанас Атанасов.

След като показа как меси коледна питка в социалната мрежа, председателят на БСП Корнелия Нинова качи клип с пожелания за здраве здраве, любов и разбирателство.

"Честито Рождество Христово! Нека във всеки дом да има здраве, любов и разбирателство. Пожелавам на семействата ви топли и уютни християнски празници, а за България - по-добри дни. Бъдете здрави и новата година да донесе сполука и берекет във всеки български дом. Наздраве!", каза Корнелия Нинова.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също отправи своята честитка във Фейсбук.

Кратко бе посланието и от "Да, България" с пожелание за топли и светли празници:

Кметът на София Васил Терзиев също отправи своето коледно послание към хората. Ето какво написа той в социалната мрежа:

"Честито Рождество Христово!

И още нещо - Христос има три думи, които са всъщност конституцията на живота. Те са благодаря, прости и обичам. Благодаря ви, че ви има. Простете, ако съм сбъркал нещо спрямо вас или спрямо народа си. Обичам ви." - думи на Николай Николаев, който усмихваше всички и казваше истината по свой ярък начин.

Пожелавам ви да сте живи и здрави. Бъдете добри, човечни и щедри.

Весели празници!"