Това обяви лидерът на новата партия - бившият правосъден министър Христо Иванов, тази сутрин пред bTV.

Вчера председателят на ДСБ и новото дясно обединение „Нова Република” Радан Кънев отправи покана за съвместни действия към „Да, България”.

Според Иванов обаче, сега е по-добре всеки да работи за собствения си политически облик, вместо да се влиза в коалиция още преди съдът да е регистрирал отделните формации.

Ексминистърът не се съмнява, че и „Да, България”, и „Нова Република” са в състояние да влязат в парламента.

"Не мисля, че целта трябва да е да се борим за един дял от наследството на 7-те процента на Трайчо Трайков (кандидат-президентът от РБ и настоящо лице на „Нова Република”). Стратегическата ни цел е да излезем от тези 7%, да престанем да третираме българските избиратели като стабилни блокове, които трябва да парцелираме”, допълни Иванов.

По думите му вече в парламента „Да, България” и всички други, които искат страната ни да се развива, трябва да застанат зад антикорупционна харта, като така общото политическо действие ще е с акцент не върху листите, а върху каузата: „Ние трябва да отворим широк фронт на статуквото”.

„Да, България” казва – БСП, ГЕРБ и ДПС не са лява, дясна и либерална формация, а са системни партии от корупционната система на управление. Те с десетилетия показват, че не просто нямат намерение да се справят с корупцията, а каузата им е да запазят този корупционен модел. „Да, България” няма желание за препарцелиране на дясното, а да предложи на избирателите на тези големи партии инструмент за по-добро бъдеще на България чрез справяне с корупцията”, категоричен беше Иванов.

Според него последният евродоклад е „безрадостен текст”, който показва 10 години циклене в политическото нежелание да се справим с корупцията.

На въпрос каква е оценката му за управлението на Бойко Борисов, от чийто кабинет подаде оставка заради орязаната съдебна реформа, Христо Иванов отговори:

„Колеги на различни нива в правителството свършиха полезни неща в енергетиката, електронното правителство и административната реформа. Големият проблем е, че Борисов и целия модел, по който управлява държавните си и партийните си дела, доказва, че е вреден за българската демокрация. Това е концентрация на власт, която позволява този модел на гранд корупция”.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Радан Кънев срещу Христо Иванов

АНКЕТА: Ще гласувате ли на предсрочните избори?