Управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел е под натиск. Лидерите на влизащите в нея партии се събират днес, за да търсят изход от скандала около прехвърлянето на шефа на контраразузнаването Ханс-Георг Маасен на друга високопоставена длъжност в правителството, предаде ДПА, цитирана и от БТА.

Днес се събират лидерът на Християндемократическия съюз Меркел, на сестринската партия от Бавария Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер и на Германската социалдемократическа партия Андреа Налес, за да търсят приемлив за всички компромис.

В петък Меркел заяви, че е отворена за предоговаряне на прехвърлянето на Маасен на пост в министерството на вътрешните работи, което беше възприето като своебразно повишение за него.

Решението предизвика силни възражения от ГСДП. Налес настоя за нов кръг преговори.

Пред неделното издание на вестник "Билд" обаче тя заяви, че е сигурна, че скандалът няма да застраши коалицията: "Правителството няма да се разпадне заради случая "Маасен".

Зеехофер от своя страна настоява Маасен да остане на новия си пост, който ще бъде държавен секретар в министерството на вътрешните работи - повишение с увеличаване на месечната заплата с поне 2500 евро.

Скандалът около Маасен избухна по-рано този месец, когато той влезе в противоречие с Меркел за събитията в Кемниц.

Рейтингът на партиите от управляващата коалиция в Германия се понижава 

Споровете в управляващата в Германия коалиция за съдбата на шефа на контраразузнаването, изразил публично несъгласие с канцлера Ангела Меркел относно достоверността на информациите за нападения над чужденци, нанася щети на участниците в управлението. Това показва социологическо проучване.

Според изследване на института "Емнид" за вестник "Билд ам зонтаг" блокът ХДС/ХСС (Християндемократическият съюз на Меркел и сестринската му партия от Бавария Християнсоциалният съюз) пада на 28 процента.

По-малкият партньор в коалицията Германската социалдемократическа партия има подкрепа от едва 17 процента. Това означава, че трите партии няма да могат да съставят правителство, ако изборите бяха днес, защото общо биха имали 45 процента.

Това е най-ниският отчитан някога резултат за участниците в така наречената "голяма коалиция".

Подкрепата за противопоставящата се на имиграцията партия "Алтернатива за Германия" се увеличава на 16 процента, а за Зелените на 14 на сто. При партия "Левите", също се отчита повишение, тя вече има подкрепа от 11 процента. При либералната Свободна демократическа партия обаче няма промяна и тя остава на равнище от 9 процента.

Изследването е направено сред 2368 анкетирани, които са отговаряли на въпрос "За коя партия бихте гласували, ако федералните избори бяха следващата неделя?"