Коалиционният съвет на ПП, БСП и ДБ приключи вечерната си сбирка на "Дондуков" 1 без изявления пред журналистите, които чакаха. 

Излъчването на правителство в рамките на този парламент бе основната тема на коалиционната сбирка.

След срещата на коалицията не излезе име на кандидат-премиер, нито какво са се договорили участниците. Пред медиите участници в срещата отказаха коментар дали са обсъждани конкретни имена за кандидат-премиер и министри.

Общо е мнението обаче, че извънредни парламентарни избори не са добър вариант за страната, съобщи БНТ след завършването на срещата в Министерския съвет.

За да успеят да съставят ново правителство с мандат на ПП, партньорите трябва да си осигурят подкрепа от поне 121 депутати. Търсят се още шестима народни представители. Толкова не достигат на бившето мнозинство, за да се превърне отново в такова. До този момент управляващите си набавиха 6 гласа от липсващите 12. В събирането са участвали и независимите народни представители.

При съгласие в коалицията, ПП ще предложат състав на кабинета и план за действие под формата на публична покана към всички депутати в Народното събрание. В коалиционната сбирка участваха още и началникът на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков - Лена Бориславова, лидерът на ПГ на ПП Андрей Гюров и зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров от БСП. От страна на ПП в преговорния екип влизат още Асен Василев и експредседателят на НС Никола Минчев.

На влизане пред медиите коментира единствено съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев, който е депутат от ДБ.

"Надявам се да намерим правилните хора", каза той в отговор на въпрос от журналистите за фигурите на бъдещи министри, които ще се обсъждат. По-добре да не се говори за фигури, защото, по думите му, личните драми стават прекалено много в българската политика. Панев очаква да види идеите на потенциалния мандатоносител ПП.

Коалиционната сбирка се проведе на фона на сериозно напрежение, което избухна между ПП и БСП малко преди началото й, след изненадващото решение за изгонването на 70 руски дипломати. В същото време от ДБ приветстваха отзоваването им.

Владислав Панев коментира, че коалиционните партньори са разбрали от медиите за изгонването на 70 руски дипломати, но ДБ приветства решението.

"Очевидно г-жа Митрофанова сериозно се меси в българската политика", каза депутатът, цитиран от БТА.

На обратния полюс беше соцлидерката Корнелия Нинова. Тя заяви, че БСП е категорично против тази безпрецедентна стъпка и изрази недоволство, че партньорите в коалицията не са били уведомени. Вицепремиерката добави още, че и МС не е вземал подобно решение.

Заместникът й с ресор "международна дейност" Кристиан Вигенин пък призна, че е шокиран, нарече неприемлив акта на един премиер в оставка и видя целенасочена провокация.

Вигенин намекна, че БСП може да напусне коалицията. Подобни действия поставят под заплаха сформирането на нов кабинет, предупреди бившият външен министър.