Иванчева беше арестувана днес по обяд от маскирани служители на новата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобити имоти (КПКОНПИ) пред Спортната палата в София и беше държана часове наред с белезници там. Дълго време до нея не беше допускан адвокат, а служителка с маска дори й запуши устата, когато тя извика това към журналистите.

По неофициална информация кметицата е била задържана с подкуп от 70 000 евро, част от искани общо 250 000 евро, за да бъде издадено разрешително за строеж. Минувачите станаха свидетели как разследващите броят пари на място.

От прокуратурата обаче заявиха, че ще дадат информация чак утре, засега обясниха само, че провеждат разследване за корупционни практики в община "Младост". Задържана е и заместничката на Иванчева - Биляна Петрова. 

Пиарът на общината Петър Кърджилов заяви, че акцията е постановка, а парите са подхвърлени, защото Десислава Иванчева се противопоставя на презастрояването в района. Утре тя трябвало да даде пресконференция заедно с партия "Зелените" именно за незаконни строежи.

В текста в профила на кметицата в социалната мрежа, под който се уточнява, че е публикуван от администратор, се казва:

"Сготвена" ли беше Иванчева? Неудобна ли беше?“, „Няма ли вероятност да е "поръчана"? Всеки може да ти сложи в колата сак с пари и да те причака на пътя с полиция..“ – това са само част от коментарите в страницата на Десислава Иванчева, зелен и почтен кмет на „Младост“.

Как мислите? Не ви ли прилича на класически филмов сценарии за компрометиране на честен политик, който има куража и доблестта да се бори заедно с екипа си срещу всички „кротки и корумпирани управляващи?“ Ето днес още веднъж разбираме, че честните и почтени хора нямат място в управляващата ни шайка, наричащи себе си политици! Ако не си част от нея ти намират бързо и лесно „цаката“ – донос, куфарче в багажника и публичен арест.

Искаме категорично да заявим от името на ръководството на район „Младост“, по повод днешния показен арест на кмета Десислава Иванчева, че това е добре скалъпен поръчков сценарий, поради многото интереси на крупни инвеститори и олигарси, които не можаха да осъществят целите си. Ето така в държавата ни се решават проблемите с неудобните и честни хора, които защитават гражданите и се оборят с неправдите и законите, които обслужват шайка престъпници. Както е известно Иванчева спря десетки строежи в „Младост“ и спря плановете на инвеститори за милиони.

Питаме случайно ли е това показно задържане на кмета Иванчева на ключово кръстовище в центъра на София, точно един ден преди насрочена пресконференция за обявяване на битката с нелепия параграф 28 от новия ЗУЗСО, който позволява да се отнема статута на конкретни имоти като „озеленени площи за широко обществено ползване“ и да се преотреждат за други дейности, които впоследствие да бъдат застрояване със жилищни или офисни сгради, при заобикаляне на закона.

Питаме защо година и половина ще отстоява интересите на обществото, ще я бутат в калта по разни строежи през нощта, ще спре десетки строежи и точно днес ще мине на страната на беззаконието, с което се бори ежедневно." 

Междувременно председателят на "Зелените" Борислав Сандов написа във Фейсбук:

"КОНПИ отново е в ролята на "бухалка". Този път мишена е район "Младост". Извън правомощията им, сега те са блокирали сградата и събират лични карти на посетителите. Вероятно е заради пресконференцията, която съвместно организираме утре за спасяване на зелените площи на София". 

Кадиев: Има и по-корумпирани от Иванчева

Фандъкова: Не съм шеф на районните кметове