Кметът на София Васил Терзиев предложи 15% увеличение на заплатите в градския транспорт, след като се срещна с протестиращите служители на СКГТ.

"Имахме продуктивна среща с представителите на Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда "Подкрепа", на която успяхме да ги запознаем с нашето предложение, което е от няколко точки", каза пред журналисти градоначалникът, цитиран от БТА.

Първата точка е 15% увеличение на основна работна заплата, стартиращо от 1 март, съобщи кметът и допълни, че ще се търси възможност за повторно увеличение през годината, което да бъде обвързано и с развиване на бонусна система за всички служители в отделните дружества. Ще се търси най-правилният формат на база километри и натовареност на трасетата.

"Целта ни е да намерим трайно решение, за да можем да стимулираме младите водачи да се присъединят към транспортните дружества", каза още Васил Терзиев.

По думите му друга тема, по която са постигнали съгласие, е, че трябва да се работи по мониторинг и намаляване на извънредния труд. По време на срещата са обсъдили споразумение по декларацията, която имат от страна на КНСБ, КТ "Подкрепа", както и да начертаят пътна карта за решаването на много от точките, изложени там.

Според Терзиев, освен повишаването на заплащането, подобряването на условията на труд също е много важно. "Смятаме да продължим да работим активно заедно със синдикатите, за да намерим дългосрочни решения", уточни кметът.

От синдитите обявиха, че за днес протестите спират, но настояват за двойно по-висок процент на увеличение на работните заплати.

"В момента постигнахме единомислие за условията на труд и намаляване на извънредния труд. Не намерихме допирни точки в искането за увеличаването на заплатите. Нашите искания са повече от 15%. Ще обсъдим със синдикалните структури дали това предложение ги устройва. Ще продължаваме да настояваме държавата в лицето на управляващите в МС да вземат решение за допълнително субсидиране на Столична община за увеличение на заплатите в градския транспорт, включително и за увеличение на субсидиите и в други градове, където зрее изключително напрежение", каза Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ.

По думите му протестите за днес са приключили, но се подготвят други през следващата седмица.

"Подготвени сме в рамките на 2 часа да организираме спиране на движението на една четвърт от София", съобщи още Капитанов.

Тази сутрин част от шофьорите на столичния градски транспорт излязоха на протест и блокираха за половин час кръстовище в "Дружба" с искане за 30% увеличение на работни заплати и подобряване на условията на труд. Протестът бе организиран от КНСБ.

От синдиката напомниха, че обещаните 37 млн. лева за повишаване на възнагражденията в сектора не са били осигурени.

"Не постигнахме съгласие, но сме съгласни на двустепенно увеличение - на два пъти по 15% поради обстоятелствата, в които се намират общината и държавата. Готови сме да се върнем на масата за преговори, но ако диалогът не постигне договореност, сме готови да се върнем на улицата и да блокираме цяла София", подчерта Иван Кирилов, председател на федерация на транспортните работници към КТ "Подкрепа".