Кметът на френската столица - социалистката Ан Идалго, която посрещна вчера в парижкото кметство испанския премиер Педро Санчес заяви, че приемайки хуманитарния кораб "Акуариус", натоварен с мигранти, Санчес е спасил честта на Европа, предаде Франс прес.

"Много хора тук ти се възхищават, възхищават се на това, което направи", каза Идалго.

Присъствието ти начело на испанското правителство също е светлинка за онези, които си казват, че можем да построим една по-справедлива Европа, добави кметицата с двойно гражданство - френско и испанско.

Санчес пристигна в Париж от Брюксел, където в нощта срещу петък беше постигната европейска договореност за управлението на мигрантите. Той подчерта, че това, което е направило испанското социалистическо правителство, е свързано с историята на Испания, писана в изгнание.

Испанците, бягащи от диктатурата на Франко, са успели да се приобщят благодарение на приема, който са получили, изтъкна той.

Идалго и Санчес присъстваха на церемония в памет на съставената предимно от испанци Девета рота, участвала в освобождаването на Париж през 1944 г.

 

На снимката: Испанският премиер Педро Санчес и кметът на Париж Ан Идалго полагат венец пред мемориала на загиналите за освобождението на Париж от хитлеристка окупация