В Габрово никога не е имало ромски гета, няма и да има. Няма и сегрегирано училище, това заяви кметът на града Таня Христова.

"В Габрово никога не е имало ромски гета, няма и да има. В общински жилища, които предоставяме на социално слаби лица, основно изискване е хората да са живели в Габрово поне 10 години. Няма механизъм, който да ограничи идването на хора в Габрово. По-скоро трябва да се съсредоточим в опазването на реда. Ако тази ситуация не се използва за политически цели, то тази ситуация би трябвало да се прекрати", каза тя пред bTV.

Христова е на мнение, че ако случващото се в Габрово не бъде използвано за политически цели, ситуацията ще се успокои. 

Кметът информира, че днес се е провела извънредна сесия на Общинския съвет. На нея всички общински съветници са били единни и категорични, че внушенията, че в Габрово организирано се заселват роми са неверни.

"Призоваваме към разум и обединяване на усилията на институции и граждани за опазване на реда и спокойствието в града. Отправяме призив към всички политически сили да не използват създалото се напрежение за свои цели, защото това е изключително опасно", заяви Таня Христова.

Снимка: bTV

На въпрос дали има хора, които предизборно създават напрежение, тя коментира, че не е изключено, но не трябва да се отхвърля факта, че има справедлив гняв, който е натрупван във времето и който е свързан с това, че някой има право да не спазва закона.

"Вероятността да има от всичко по малко в този случай е факт. Най-важното е ситуацията да бъде овладяна", допълни кметът на Габрово.

Във връзка с подадената оставка на шефа на полицията в града по искане на премиера Бойко Борисов, Христова заяви, че всички имат вина за ситуацията.

"Вероятно полицията подцени тежестта на провинението и последиците, които може би имаше шанс да бъдат предотвратени. Вината обаче не е единствено тяхна. Трябва да си признаем, че всички имаме вина за ситуацията в Габрово. Проблемите, които изникнаха тук, са проблеми и на цялата държава. Надявам се всички да се научим от този урок", каза още кметицата.

Тя допълни, че Община Габрово предлага законодателни изменения в Закона за административните нарушения и наказания, които вече е изпратила към Народното събрание и Министерския съвет. Те включват увеличаване обхвата на административните нарушения с едно ново, което може да бъде наречено обществено полезен труд и което би могло да замени глобата като наказание, тъй като тя не се изпълнява, което води до чувство за безнаказаност.

Таня Христова предположи, че дори и тази вечер да има протест, той ще бъде мирен.

И наистина, недоволните габровци се събраха отново в 18 часа на площада и проведоха протестно шествие. Около 500 души минаха по централните улици. В града продължава да е струпана полиция и жандармерия, която пази ромските къщи, след като първата вечер на протести няколко бяха потрошени, а вчера две - опожарени.