След като ВМРО сигнализира, че във видеото се вижда турският посланик, което е нарушение на Виенската конвенция и "дръзка провокация", СЕМ се самосезира и подаде сигнал в ЦИК. Вчера комисията постанови спирането на клипа заради „накърняване на добрите нрави“.

В решението се казва, че в клипа, излъчен на 6 март по БНТ, "в общ план от 0 до 2-ра секунда, и в 3 кадър в среден план, от 4-та до 6-та секунда, се разпознава Негово превъзходителство посланикът на Република Турция в България г-н Сюлейман Гьокче".

По този повод от обединението между ДОСТ и НПСД, които се отцепиха от РБ, излязоха с изявление, в което се казва:

"След хилядите, които почитат паметта на героите от съпротивата срещу комунистическия режим и жертви на Възродителния процес, е посланикът на Р Турция, приела „депортираните“ от тоталитарна България турци и мюсюлмани. Кое „накърнява добрите нрави“ и кои „добри нрави“ са накърнени? Почитането на жертви на комунистическия режим и Възродителния процес ли е това, което накърнява?

Кое и какво накърнява посланикът с присъствието си сред хилядите и защо, как, поради какви разпоредби на какви и кои закони? Чий стил следва или заимства ЦИК, преди това СЕМ с лексемата „разпознава“ и как значението на „разпознава“ се разполага в скандалното дефиниране „накърнява добрите нрави“?

От ДОСТ питат с това решение не се ли „грижи“ ЦИК за националистическите страсти в българското общество.

От обединението заявиха, че ще обжалват "емоционалните мотиви" в решението пред ВАС и няма да променят клипа си, който е "в пълно съответствие с разпоредбите на Изборния Кодекс".

"Никаква репресия на какъвто и да е държавен или друг орган в Р България не е в състояние да спре победния ход на ДОСТ", завършва официалното съобщение.

Междувременно кинорежисьорът Евгений Михайлов, който влезе в листите на ДОСТ, защити агитацията на турски министър в тяхна полза пред български изселници, заради което турският посланик беше привикан в МВнР.