"Клипът е 6-минутен и възмути потребителите в социалните мрежи - той е изцяло на турски език, което е в разрез с българския закон. В него се вменява вина към България по отношение на българските мюсюлмани", се казва в съобщeнието на националистите на сайта на ВМРО.

Според тях съдържанието на клипа противоречи на правилата за провеждане на предизборна агитация, тъй като насажда етническа и религиозна омраза. Използвани са кадри от събитията през 1989 г. - Възродителния процес, като се цели възбуждане на страх у българите-мюсюлмани, че това може да се повтори и въпросната коалиция ще бъде техен защитник. Българската държава е обрисувана като враг, за разлика от турската, която се явява защитник и приемник, се казва още в жалбата.

Освен това в нея се подчертава, че в нарушение на Изборния кодекс във видеото се говори само на турски език.

Цитирана е и част от текста:

Помниш ли, братко, онези дни? Какво ни сториха? Без да ни дадат капка вода, как ни изгониха от собствената ни държава? От роднините, приятелите и съседите, от земите ни и как ни отмъстиха, спомняйки си всичко това - гори ли те мъката отвътре? Онзи малък червен паспорт как бързо ни го дадоха в ръцете. Как ни накараха да скитаме по улиците, забрави ли, приятелю? Да, нас ни откъснаха от Кърджали, но Кърджали не се откъсна от нас.

Откъснаха ни от Разград, Бургас, Шумен, но майките ни не успяха да ги откъснат от нас.
Виж, пак сме по същите пътища, от чуждата земя излизаме и отиваме на нашата собствена. Преди 28 години хората, които вървяха с наведени глави по тези пътища, къде са сега? Виж как сега вървим с гордо изправена глава...

Според Патриотите внушението е, че трябва да се пътува до България за изборите и да се подкрепи ДОСТ (приятел на турски), защото това е своеобразен реванш за Възродителния процес. Клипът е качен в YouТube и материалът са разпространява на територията на цялата страна, извън нея, както и в социалните мрежи, отбелязват те.

В жалбата ЦИК е призована да постанови незабавно спиране на излъчването на клипа и да накаже представляващите коалицията.

В началото на кампанията, пак по жалба на "Обединени патриоти", вече беше спрян клип на ДОСТ, в който се вижда турският посланик. Тогава от партията на Лютви Местан заявиха, че мотивът за решението на ЦИК е скандален - "че нарушава добрите нрави", и обясниха, че посланик Гьокче се вижда в кадър "хиляди, които почитат паметта на героите от съпротивата срещу комунистическия режим и жертви на Възродителния процес".

ГЕРБ сезира прокуратурата заради кандидат-депутат на ДОСТ

Междувременно ГЕРБ-Кърджали сезира Районна прокуратура за грубо нарушение на Изборния кодекс и НК заради кандидата за народен представител от листата на „Обединение ДОСТ“ Михриджан Исмаил Изет, която е публикувала в профила си във Фейсбук изображение с чужд флаг и изписване на годините 1341 -2017 г.

С това посочва, че друга държава подкрепя коалицията и прави асоциации с илюстрации за минали периоди от историята на българската държава, свързани с нашествие на чужди войски на българска територия.

„Считаме, че по този начин се проповядва или подбужда към дискриминация, насилие и омраза, основани на народност и етническа принадлежност“, се казва в жалбата на ГЕРБ.