"Радвам се, че успяхме да приемем двата най-важни бюджета и в момента да гласуваме третия, въпреки намеренията на "Възраждане" да прави циркове. Имаше безобразия, това да чупиш аларми, да се опитваш да дърпаш кабели, показва липса на възпитание" - така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков коментира пред журналисти днешните сцени в парламента. 

По-рано заради струпване на депутати от "Възраждане" пред парламентарната трибуна мнозинството реши изказванията на народните представители да са от място. По-късно депутатите на Костадин Костадинов опитаха да изключат звука от колоните в пленарната зала и се стигна до спречкване.

Петков коментира, че в момента има "добър ритъм на работа и се надявам, че доста голяма част от бюджета ще бъде гласуван днес".  

По повод приетите на днешното заседание на първо и на второ четене изменения в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизаращи положението в Украйна, Кирил Петков каза, че премиерът Николай Денков "може да продължи своите преговори за Шенген, без другите страни да имат извинения". 

"Народното събрание отстрани пречката пред България за Шенген с премахването на таксата за транзит на руски газ, заради която Унгария щеше да наложи вето", каза по-рано народният представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" Радослав Рибарски.

Според Петков "сега на ход са австрийците".

"Най-важното не е точната дата, а да бъде постигнато "Шенген по земя" и да бъде направен така, че да не трябва да минава повторно гласуване в Европейския съвет. Реално "ключът към бараката" е може ли да се приемат такива условия, които да не изискват повторно гласуване".

Сред успехите в Народното събрание по думите на Петков е и това, че е приет на второ четене бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г. и на Държавното обществено осигуряване.

Промените в Конституцията, които сме решили, ще минат, добави той. 

Кирил Петков коментира и неизлъченото по БНР интервю с руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова: 

"Радвам се, че не можахме да имаме голяма руска пропаганда отново от нея. Когато тя говори, тя не го прави с цел подобряване на отношенията между България и Русия, а напротив".