Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков изказа разочарование, че страната отива на предсрочни избори за Народно събрание и даде заявка, че след тях ПП-ДБ "няма да управлява с никой, ако те не са готови да подпишат с ясни дати споразумението, което изработихме". 

В интервю за предаването "Неделя 150" на БНР, Петков добави, че е разочарован от факта, че ГЕРБ не са спазили направената уговорка и "ни пратиха да гледаме едни театри седмици наред".

"Но едно е хубаво - разбраха, че ние не си предаваме принципите. Който иска да работи с нас, трябва да се съобразява с тези принципи, защото те не са наши, а на това българско общество, което, ако иска да дръпне още малко напред, трябва да има работеща съдебна система. Няма как да станем по-богати в България и по-проспериращи, ако нямаме тези институции. Защо ние непрекъснато се замеряме пред камерите и по студиата с оплаквания един към друг, защото няма съд. Когато кажем, че някой е корумпиран, няма съд, който да каже, че той наистина е или не е корумпиран. Не са политиците, които трябва да стават съдии, прокурори или регулатори. Политиците трябва да придвижат тези институции, за да започнат да работят", обясни позицията на партията Петков.

Съпредседателят на ПП коментира и номинирания за служебен премиер Димитър Главчев, както и изявлението на президента Румен Радев, че председателят на Сметната палата е бил единственият от поканените събеседници, който се е съгласил да поеме ангажимента.

"Не е вярно, че щеше да има конституционна криза, ако Димитър Главчев не беше приел, защото Андрей Гюров нямаше да откаже", категоричен бе Кирил Петков.

Според него кандидатите за служебен премиер са били така обрисувани, че няма избор, но реално е имало.

"Не беше вярно, че няма избор между възможните кандидати. ... Сред възможните кандидати имаше и хора, които не бяха толкова ярко оцветени партийно. Не беше само черно и бяло. Съгласен съм, че тези институции трябва да се пълнят с непартийни хора", обясни съпредседателят на "Продължаваме промяната".

По думите му Конституцията работи добре като формат, но "в завзетите институции в момента този формат беше много труден":

"Това, което сложихме в нашето споразумение, е, че във всички назначения в тези институции не трябва да има политически квоти. Включително и от нас, не казвам, че ние (ПП-ДБ) трябва да сме със специална квота, напротив", каза още Кирил Петков.

Той определи номинираният за служебен премиер Димитър Главчев като "кандидат на ГЕРБ" и посочи, че не може да бъде определян министърът на вътрешните работи Калин Стоянов като неутрален.

"Всички видяхме, цяла България видя, че той не просто е от едната страна, а много тясно е от едната страна. Ако отново загубим едни 400 000 гласа и пак се купуват гласове като на местните избори - това ще бъде пълно безобразие. Ще го познаем Димитър Главчев по делата - да видим сега кои ще са кандидатите. Много се надявам да не се играе играта скрити зависимости - незнайни лица. Да си кажат, ако ще слагат чисто ГЕРБ хора, по-добре да си сложат чисто ГЕРБ хора. А не да казват, че са независими, а да им се обаждат по 10 пъти на ден, за да обслужват политически цели", заключи Петков.