Кирил Петков съди Бойко Борисов за половин милион лева за клевета заради твърденията, че ПП са сключвали неизгодни сделки за газа през посредници. "Заведох дело за клевета срещу Бойко Борисов за половин милион лева", съобщи самият той пред медиите, след като внесе иска в Софийски районен съд.

"Жалбата е за клевета за това, че Борисов каза, че сме взели средства от посредници и че сме взели някакви комисиони. Омръзна ми да слушам лъжите му за посредници, за комисионни, всякакви клевети, които той непрекъснато говори", обясни бившият премиер.

"Ще ходим до края на това дело, за да бъде осъден", зарече се още съпредседателят на "Продължаваме промяната". 

Петков продължава да твърди, че когато е договарял седемте танкера неговият кабинет, цената на газа на европейския пазар е била под 30 долара.

По-рано днес от ГЕРБ обявиха пред медиите, че по договора с "Газпром" сме плащали по 86 евро за синьото гориво, а след това през румънска фирма посредник, по време на четворната коалиция, доставката е скочила на 110 евро, отново руски газ от "Газпром". Той обаче не засегна въпроса дали трябва да се преговаря с "Газпром", както възнамерява служебният кабинет.

Петков определи твърденията на Борисов за пици с кристали и оргии като фантазии на "един стар лъжец".

По повод решението на Административния съд за ареста на Борисов, Петков заяви, че "това е само началото", защото "много хора са разочаровани, че той е още на свобода. 

"Неговият арест е само първата стъпка, която ще я довършим след изборите", закани се още Кирил Петков по адрес на лидера на ГЕРБ, за чието задържане днес втората съдебна инстанция постанови, че е незаконно. 

Петков обобщи, че "докато не си оправим правосъдето, няма да можем да си довършим работата".

"След 2 октомври ще довършим започнатото по отношение на съдебната реформа и ще доведем нещата докрай относно ареста на Борисов, за когото има много доказателства, че е взимал пари, включително твърдения на г-н Божков.", каза Кирил Петков.

Бившият премиер обясни, че първата цел на ПП след изборите ще е смяната на ръководството на КПКОНПИ.

"Антикорупционната комисия ще ни ибъде първа цел. Второто, увеличението на всички доходи, минималната работна заплата и на пенсионерите", обеща Петков.

Кирил Петков не отговори на въпроси на журналисти защо Лена Бориславова няма да бъде в листите на ПП за предсрочния вот.