Няма как да допуснем ГЕРБ и ДПС да имат мнозинство в регулаторите и службите, каза съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков пред журналисти в парламента. По-рано днес Народното събрание възложи до 15 април т.г. да бъдат проведени преговори между "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД и "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън", пише БТА.

"Тези енергетици в залата, които имат пълната експертиза, които са атомни енергетици, предполагам, решиха, че само една фирма може да строи. Имаше доклад от министъра, който казваше, че поне две фирми трябва да бъдат допуснати, имаше решение, което те можеха да гласуват - да има допуснати две фирми, но не - ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ", решиха че искат само една фирма да може да строи", коментира Петков.

По думите му това крие огромен риск, че няма да бъде постигната най-добрата цена и че всички български граждани ще платят през цената на тока за "това удоволствие от днешното гласуване да има само един конкурент". "Това да няма конкуренция беше решение срещу обществения интерес", каза Петков.

Лидерът на ПП заяви, че е вдигат червен флаг, защото според него подобно решение не е правилно. "Тази институция не е институцията, която трябва да избира фирмите изпълнители, а трябва да прокарва закони. Няма как да допуснем да има в останалите преговори някаква възможност ГЕРБ и ДПС да имат мнозинство и в регулаторите, и в службите, няма как", допълни Кирил Петков.

Малко преди изявлението му Народното събрание възложи в срок до 15 април т. г. да се проведат преговори между "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности" ЕАД и "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" (Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd.), включен в кратката листа на потенциални строителни фирми за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология АР1000.

Депутатите първо отхвърлиха предложението, а при прегласуването го приеха със 112 гласа "за", 29 "против" и 82 "въздържал се", с един глас повече в негова подкрепа срещу "против" и "въздържал се".

Решението беше внесено от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Анастасов (ДПС) и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите.

С 52 гласа "за", 161 "против" и 8 "въздържал се" парламентът отхвърли другото проекторешение, внесено от Васил Стефанов и Ивайло Мирчев от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), с което се предлагаше да бъдат проведени преговори с "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" и американската компания "Бехтел" (Bechtel).