Премиерът Кирил Петков е предлагал "светло бъдеще" на поне трима от депутатите на "Има такъв народ" след обявеното оттегляне на партията на Слави Трифонов от управляващата коалиция. Това съобщи пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

По думите му Петков е говорил с няколко депутати, като Йорданов знае със сигурност за трима и предполага за четвърти човек.

"Кирил Петков е Татяна Дончева в панталони. Тя предлагаше 500к, той предлага светло бъдеще. И в двата варианта за мен е корупция", посочи Тошко Йорданов, но отказа да назове имената на депутатите, с които са водени разговори, тъй като няма съгласие от тяхна страна.

"Не мога да гарантирам за нито един човек на света как би постъпил в стресова ситуация. Имам доверие и вярвам в нашата парламентарна група. Може да има някъде предател, но в крайна сметка предателите умират сами, защото никой не иска да говори с тях, и второ позорът, който ще се лепне на челото му, си е негов избор".

По думите на Йорданов Кирил Петков е правил намеци в разговорите си с депутати от ИТН.

"Подкупът може да е всякакъв - финансов, да обещаеш на някого постове, може да е 500к, но във всички случаи това е корупция", допълни председателят на парламентарната група на "Има такъв народ".

Тошко Йорданов посочи като възможен сценарий блокиране на работата на четирите министерства, които се управляват от министри на ИТН, в случай че се забави процедурата с внасянето на оставките им в Народното събрание и гласуването на новите кандидати за тези постове.

"Ако този цирк продължи и се опитват така да управляват, премиерът да не им внесе оставките и да не предложи нови, може да се стигне до блокиране на работата на министерствата", обясни той.

Колкото до отхвърления на първо четене в бюджетната комисия законопроект за актуализация на държавния бюджет, от групата на Има такъв народ" припомниха, че ще подкрепят само социалната част от законопроекта. Заместник-председателят на парламента Ива Митева обясни, че е възможно да подкрепят законопроекта на първо гласуване в пленарната зала, но за второто гласуване, което е параграф по параграф, ще се прегледа внимателно всеки текст.

"Няма залог. Ние ще подкрепим само социалната част", заяви Тошко Йорданов.