Служебният министър на икономиката Кирил Петков заяви, че никой не му е предлагал да бъде следващ премиер. Той е едно от спряганите имена, след като "Има такъв народ" оттеглиха номинирания бивш министър на НДСВ Николай Василев, а днес уточниха, че все още се обсъждат варианти.

Петков, който в Пловдив във връзка с изграждането на фабрика за електрически велосипеди, беше попитан от журналисти дали е получил предложение и отговори:

"Чета го и аз във Фейсбук. Аз реално имам много успешен бизнес. Реално беше много удовлетворяващо последните 9 седмици да видя, че можем да направим промяна в страната".

Той допълни, че би могъл да го продължи като следваща стъпка, но:

"Малко слагам условия, които не знам дали политическите партии биха се съгласили да ги приемат. Защото част от условията е да сме абсолютно свободни и да правим само правилните стратегии и никой да не ни вдига телефона и да ни казва какво да правим. Това ни са част от условията да останем, защото иначе няма смисъл".

Според него в Брюксел държали Планът за възстановяване да бъде представен от редовния кабинет.

"Никой не иска да вземе план от хора, които си тръгват след две-три седмици", обясни Петков.

Той допълни, че всички в парламента осъзнават, че на България не й трябват нови избори.

"Време е да се запретнат ръкави и да се върши работа. Едни нови избори не биха дали ново разпределение. Трябва политическите партии да се съберат и решат как да сформират новия кабинет. Моята надежда е вятърът на промяната, който дойде с нашето правителство, да продължи", каза Петков.

Според него, ако се действало с темпа на служебния кабинет, няма да си познаем страната след 5 г.

Вижте цялото изказване на министъра пред журналисти: